Горещата вълна в Европа: Каква е причината? Отговаря климатолог от Оксфорд

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 13:05 10410 0

Температурната аномалия в Европа на 26 юни 2019 г. Кредит: TropicalTidbits.com

Континентална Европа е подложена в продължение на няколко дни при рекордно високи температури, което накара изследователите да се опитат да разберат каква част от горещата вълна може да е свързана с изменението на климата.

Очаква се докладът по тази тема на международен консорциум от учени, наречен World Weather Attribution Network, да бъде публикуван на 2 юли.

Досегашните температурни рекорди за много части на Европа бяха поставени през лятото на 2003 г., когато температурите нараснаха до 44,1° C в южния френски град Конкерак. Тази ектремна горещина уби повече от 70 000 души в целия континент. Тогава изследователите определиха, че температурите са по-високи, отколкото би могло да се очаква без намесата на човека.

Друга гореща вълна през 2018 г. връхлетя Европа в продължение на три месеца и тогава консорциумът извърши бърза оценка, която установи, че тя не би могла да се случи без антропогенна или причинена от човека климатична промяна. Такива събития биха могли да се случват ежегодно, ако глобалните температури се повишат с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива до 2100 г., установиха изследователите. Ако глобалното затопляне се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, такива събития се предвиждат на всеки две от три години.

Тазгодишното събитие, което започна в средата на юни, се очаква да бъде по-кратко, но интензивно. На 28 юни, температурите в Галар льо Монтуе, град в Южна Франция, достигнаха 45.9 ° C , разбивайки температурните рекорди за страната.

Но Европа не е единствената част от света с опасни нива на температурите. Индия и Пакистан страдат от средата на май от една от най-дълготрайните горещи вълни в новата им история. През юни температурите в Ню Делхи се покачиха до 48° C , което е най-високото ниво, отбелязано за месеца в индийската столица. До 21 юни поне 180 души са починали заради жегата.

Представяме ви интервюто на Science News с Карстен Хаустейн (Karsten Haustein), климатолог от Оксфордския университет в Англия, който е свързан с консорциума, за това, какво стои зад тези смъртоносни събития и как учените могат да определят в реално време дали определена гореща вълна се дължи на изменението на климата.

Защо бе създадена световната мрежа World Weather Attribution Network?

Идеята бе да разгледаме всякакви екстремни събития, докато се случват, и да се опитаме научно да установим фактора на изменението на климата. Например дали това събитие е по-вероятно да се случи или не [поради изменението на климата]? Ние дефинираме събитието, поставяме го в исторически контекст - например събитието е „веднъж на 100 години“? - и определяме дали е поставен рекорд или е привлякло вниманието на медиите. След това правим моделни анализи, за да изолираме приноса на климатичните промени. Ние също така обучаваме други изследователи в места като Кения, Южна Африка и Австралия, как да използват нашите методи.

Защо анализирате настоящата гореща вълна в Европа?

Настоящата гореща вълна започна преди 10 дни. [До 24 юни] вече се оформи като доста екстремна, затова се насочихме към нея.

Рекордната за всички времена максимална температура за Франция е 44.1 ° C от август 2003 г. Това е наистина лошо. Има вероятност да стигнем до 45 ° C, което ще е още по-висок нов рекорд. [Няколко часа след това интервю този важен момент бе достигнат на 28 юни]. За юни това е доста много. Температурите в Германия ще нараснат в неделя [30 юни] и вероятно в понеделник [1 юли] в Австрия. И тогава ще се появят два студени фронта, които ще неутрализират горещата вълна.

Снимка: Pxhere

Какви атмосферни условия причиняват интензивната горещина?

За да се получи гореща вълна, е нужно да има топъл въздух в горните слоеве [на атмосферата]. Той идва от юг, от Африка. Ние всъщност поставихме рекорд [на 27 юни] за температури на 1.5 километра над земната повърхност, достигайки 25.5° C.

Как тези въздушни маси от по-висисоките слоеве предизвикват високи температури на повърхността, е различна история. Казано с прости думи, струйният поток, който преминава през цяла Европа, разделя по-студения въздух от север от по-топлия въздух на юг. Понякога този бърз въздушен поток над северното полукълбо се извива силно, като огроммните меандри се отдалечават далеч на север и на юг чак до Северна Африка. Това може да транспортира горещ въздух от Африка до Европа. Ако горещият въздух се блокира над Европа в продължение на няколко дни, може да загрее повърхността.

Горещината се причинява от блокирането на високото налягане от близо до Гренландия в Западна Европа. Свързано е с отрицателна фаза на Северната аатлантическа осцилация (НАО), която преобладава от края на април. TWC Met Team

Какво причинява тези извивки на струйния поток, все още е спорен въпрос. Някои хора твърдят, че това е свързано с повишаването на температурите в Арктика. Но всъщност наистина не знаем. Всичко, което можем да кажем, е, че през последните 10 дни има тенденция да се установи този модел: виждаме как струйният поток отива по-далеч на юг, а Европа е залята от този горещ въздух.

* Карстен Хаустейн тук говори за Северната атлантическа осцилация (North Atlantic Oscillation - NAO). Тя се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. И за разлика от Ел Ниньо, NAO е в голяма степен атмосферен режим. Северноатлантическата осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа и отрицатела фаза, при която е обратното - валежи в Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа. 

Екстремни температури обхванаха и голяма част от Индия и Пакистан от средата на май до юни 2019 г. Глобалната система за наблюдение на Земята на НАСА с помощта на глобална симулация на атмосферния климат създаде тази карта на температурите на въздуха в региона на 10 юни. Няколко фактора допринесоха за горещата вълна, включително закъснелият мусон. Въздействието върху здравето на повишаващите се температури в Южна Азия обаче е неясно, поради други фактори, които могат да повлияят върху здравето на населението, включително по-високите нива на влажност и замърсяването на въздуха в региона. Също така все още не е ясно дали в региона се наблюдава обща тенденция за увеличаване на максималните температури на въздуха от 70-те години на миналия век.

Кредит: NASA EARTH OBSERVATORY

Какво ще кажете за горещата вълна в Южна Азия?

Що се отнася до причините, те са подобни на тези, които установихме в проучването си на горещата вълна през 2016 г. в Индия. [Тази гореща вълна включва рекордна температура от 51° C в западната част на Раджастан.] Температурите на Индия за 2019 г. се дължат на естествената променливост от година на година. Направихме кратък анализ, който установи, че максималните температури в Индия в най-горещите месеци не са се увеличили.

Какво научи консорциумът при анализа на европейската гореща вълна през 2018 г.?

Знаем, че честотата и интензивността на горещите вълни нарастват в световен мащаб. Горещите вълни в Европа, като тази през 2018 г., е поне два пъти по-вероятно да се появят сега в резултат на изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !