29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гробницата на Христос датира на близо 1700 години (видео)

До тук разказът съвпада...

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2017 в 14:31 76740
Църква на Божия гроб. Снимка: Wikimedia Commons

Гробницата в Йерусалим, която според легендата, е погребано тялото на Исус Христос, датира на почти 1700 години, което означава, че е построена по времето на Константин Велики, точно както твърди легендата, показват последни научни изследвания, цитирани от Live Science.

Дали в гроба някога наистина е било тялото на Исус е неизвестно. Леглото от варовик датира от почти 300 години след смъртта на Исус. Освен това, редица други места имат претенцията, че също са "гробът Господен".

"Интересното е, че пробите свързващ разтвор, открити от нас в тази гробница, не само ни помогнаха да намерим следи от първия й вариант, но също така и да потвърдим, че тя няколко пъти е ремонтирана и възстановявана през следващите векове", - заяви Антония Моропулу (Antonia Moropoulou), ръководител на разкопките от Националния технически университет в Атина, Гърция. 

Гробницата на Исус е покрита с храма Възкресение Христово в Йерусалим. Според легендата, Елена, майката на император Константин Велики (306-337), открива гроба около 327 г. н.е.. Константин приема християнството и прехвърля столицата на Римската империя от Рим в Константинопол. Легендата разказва, че римляните са защитили гробницата на Исус като са изградили храм над нея, както и църква. Тази църква е била разрушена, обновена и възстановена няколко пъти през последните 1700 години.

Wikimedia Commons

Днес храмът, който покрива гробницата, е в лошо състояние и има опасност от срутване. За да помогне за запазването му, екип, който включва учени, подкрепени от Националното географско дружество провежда консервационни работи в храма и неговата гробница. По време на тази работа археолозите откриват гробницата на Исус за първи път от векове - която е била запечатана с мраморни плочи от 1555 г. , за да се запази от повреди - и разкопават гроба. Те откриват останките на нещо, което изглежда като легло от варовик, в което, както казва легендата, е положено тялото на Исус.

Мястото, откъдето са взети пробите хоросан. Снимка: National Geographic

Проверката с помощта на техника, наречена оптически стимулирана луминесценция (optically stimulated luminescence - OSL) на няколко фрагмента от хоросана на камъните на леглото разкрива кога за последно кварцът в зидарията е излаган на светлина. Резултатите показват, че леглото е построена около 345 пр.н.е., по време или малко след царуването на Константин Велики. Резултатите от теста са публикувани на 28 ноември от Националното географско дружество.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.