Химици се научиха как да връщат варени яйца отново в сурово състояние (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 12:23 4770 1

Кредит UCI

Химици успяха да сварят яйчен белтък и после да го върнат обратно в сурово състояние с помощта на особен вид урея и със специална центрофуга. Това ще помогне на учените да създадат евтини лекарства срещу рака в близко бъдеще, се казва в съобщение на Калифорнийския университет в Ървин.

"Не че имаме интерес към тънкостите как се готвят яйца - това е просто демонстрация на гъвкав и ефективен начин за възстановяване на протеините. Другото е, че за нас е истински проблем, а и за много други, че често прекарваме много време след експерименти да остъргваме дебел слой протеинова "смола" от стените на епруветките след експериментите или в очакване на нова партида реактиви, вместо повредените протеини," - обяснява смисъла на експеримента Грегори Вайс (Gregory Weiss) от Калифорнийския университет.

Както отбелязват Вайс и колегите му, методи за връщането на варени яйца в необработено състояние са съществували преди публикуването на тяхната работа, но всички те са имали два недостатъка, които обезсмислят използването им в практиката - високата цена и много ниска скорост на обработка на протеина. Като цяло, този процес отнема около четири дни. Новата технология, разработена от авторите, позволява това да става в рамките на няколко минути.

Възстановяването на яйчния протеин, както и на всеки друг коагулирал пептид е на два етапа. Първо, учените прекъсват връзката между преплетените протеинови вериги с разтворител, приготвен на базата на урея. След това полутечната субстанция се смесва в специална центрофуга, която разплита и развива молекулите без да разрушава тяхната структура.

Новата технология не е замислена да помага на неопитни домакини, когато объркат рецептата за варене на яйца, а за да намали значително производствените разходи за много лекарства.

Например, както обясняват учените, днес повечето от протеиновите противоракови лекарства се произвеждат в клетъчни култури на бозайници, защото бактериите или дрождите обикновено не могат да сглобяват молекули на такива протеини. Технологията на Вайс и колегите му, която "разгъва" неправилно нагънатите белтъци и ги сгъва в правилна форма, значително ще намали разходите за производство на такива лекарства, а е възможно този метод да намери приложение в хранително-вкусовата промишленост, където се използват протеинови екстракти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 13:48

хитряги