Хиперсексуалноста е свързана с гени, регулиращи любовния хормон

Нарушението на синтеза на окситоцин е свързано с еротомания и алкохолизъм

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2019 в 12:21 5867 0

Кредит: CC0 Public Domain

Възможната причина за хиперсексуалното разстройство е проблем в начина, по който хората регулират хормона окситоцин, сочат резултатите, публикувани в списание Epigenetics.

Откритието потенциално би могло да отвори вратата за лечение на разстройството, като се разработи начин за потискане на неговата активност.

Хиперсексуалното разстройство или свръхактивното сексуално желание се признава за натрапчиво разстройство на сексуално поведение, посочено като разстройство на контрола на импулсите от Световната здравна организация. Тя може да се характеризира с натрапчиви мисли за секс, принуда за извършване на сексуални действия, загуба на контрол или сексуални навици, които носят потенциални проблеми или рискове. Това може да стане мъчително и разрушително за живота им

Оценките за разпространението му варират, но според литературата хиперсексуалното разстройство засяга 3-6% от населението.

Спорно е обаче дали трябва да се счита за клинично състояние. Предполага се, че може да е разширение или проява на съществуващо психическо разстройство. 

Малко се знае за биологичните основи на хиперсексуалното разстройство. За да разберат повече, Адриан Бострем (Adrian Boström) от Университета в Упсала, Швеция, и неговите колеги проучват дали хората с това състояние имат различни генни експресии.

Те сравняват кръвни проби от 60 души с хиперсексуално разстройство и 33 души без такова, за да проверят дали имат различни епигенетични маркери - модели в тяхната ДНК, които влияят кои гени да са включени и изключени.

Резултатите идентифицират два региона на ДНК, които са различни при хората с това състояние. Тези разлики са свързани с намалени нива на молекула, наречена MIR4456, която потиска сигнализирането на окситоцина, понякога наричан „хормон на любовта“ поради ролята му в човешките връзка.

Авторите отбелязват, че средната разлика в метилирането на ДНК между пациенти с хиперсексуално разстройство и здрави доброволци е само около 2,6%, така че въздействието върху физиологичните промени може да бъде поставено под въпрос.

Но все по-голям брой доказателства предполагат, че едва доловимите промени в метилирането могат да имат големи последици за сложни състояния като депресия или шизофрения.

Резултатите предполагат, че използването на лекарства за регулиране на хормона може да бъде начин за регулиране на състоянието.

Справка: Epigenetics DOI: https://dx.doi.org/10.1080/15592294.2019.1656157

Източник: Hypersexual disorder linked to genes that regulate love hormone, New Scientist

Scientists identify hormone potentially linked to hypersexual disorder, Мedical Хpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !