Хронично запушен нос? Ново изследване го свързва с промени в мозъчната активност

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2021 в 00:03 11884 0

Кредит: Wikimedia Commons

Хроничният риносинузит, който причинява постоянно запушен нос и главоболие, наред с други симптоми, засяга не малко хора, а ново изследване е установило връзка между състоянието и промени в мозъчната дейност.

Екипът, извършил изследването, се надява, че връзката ще помогне да се обяснят някои от другите често срещани ефекти на постоянното възпаление: затруднения в концетрацията на вниманието, пристъпи на депресия, проблеми със съня и замаяност.

Намирането на връзка между основното заболяване и невронната обработка, случваща се другаде, може да бъде жизненоважно за разбирането на хроничното състояние, заедно с усилията за намиране на по-добри и по-ефективни начини за лечение.

„Това е първото проучване, което свързва хроничното възпаление на синусите с невробиологична промяна“, коментира отоларингологът Ария Джафари (Aria Jafari) от Университета във Вашингтон. „От предишни проучвания знаем, че пациентите, които имат синузит, често решават да потърсят медицинска помощ не защото имат хрема и синусово налягане, а защото болестта влияе върху начина, по който взаимодействат със света.“

"Те не могат да бъдат продуктивни, мисленето им е трудно, сънят е лош. Това в голяма степен влияе върху качеството им на живот. Сега имаме перспективен механизъм за това, което наблюдаваме клинично".

Изследователите избират от данните на проекта Human Connectome 22 субекта, живеещи с хроничен риносинузит и 22-ма контролни субекта без възпаление на синусите. След това използвят данни от сканиране с функционална магнитно-резонансна томография (fMRI) за сравняване на кръвния поток и активността на невроните в мозъка.

При хората с възпаление на синусите изследователите са забелязали по-ниска функционална свързаност в фронтопариеталната, наричана и централна изпълнителна мрежа (frontoparietal network, central executive network), използвана за съсредоточаване, решаване на проблеми и работна памет, по-висока функционална свързаност в мрежата на пасивен режим на мозъка (default mode network), активна в състояние, когато човек не е зает да изпълнява задачи, свързани с външния свят, а е потопен в себе си, и по-ниска функционална свързаност в салиентната мрежа (salience network), която управлява външните стимули, комуникацията и социалното поведение.

Разликите са по-значими при хора с по-тежък риносинузит, отбеляза екипът. Взети заедно, тези увеличени и намалени активности в мозъка могат да са причина за симптомите, за които хората съобщават.

Салиентната мрежа теоретично има за цел да посредничи при превключването между мрежата на пасивен режим на мозъка и централната изпълнителна мрежа. Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки това, 22-те пациенти с хроничен риносинузит не показват забележими признаци на когнитивен спад в тестовете. Тъй като са избрани от група от 22-35-годишни, изследователите смятат, че е възможно този вид спад да се случи по-късно в живота им - нещо, което едно надлъжно проучване може да успее да установи.

"Субективното чувство на намаляване на вниманието, затрудненията с концентрацията на вниманието или нарушенията на съня, които изпитва човек с възпаление на синусите, може да са свързани с незначителни промени в начина, по който областите на мозъка, контролиращи тези функции, взаимодействат помежду си", обяснява отоларингологът Кристина Симонян (Kristina Simonyan) от Харвардския университет.

Текущото лечение на риносинузит може да продължи няколко години, като тежестта на възпалението често протича циклично и удебелява синусовите тъкани като мозолеста кожа. Въпреки че операцията може да помогне, не е гаранция, че симптомите на заболяването няма да се появят отново.

Въпреки че това ново изследване не показва, че хроничното възпаление на синусите директно причинява промени в мозъчната активност, асоциацията е достатъчно силна, за да заслужава по-нататъшно изследване: бъдещите проучвания могат да разгледат как тази мозъчна активност се е променила след лечението за пациенти с диагноза хроничен риносинусит например.

Засега изследователите казват, че лекарите трябва да са по-внимателни към симптомите на психичното здраве, които се съчетават със заболявания като възпалението на синусите, което е изследвано тук - и как те може да влияят на останалата част на тялото.

„Нашите грижи не трябва да се ограничават до облекчаване на най-явните физически симптоми, а цялата тежест на болестта на пациентите“, коментира Джафари.

Справка: Association of Sinonasal Inflammation With Functional Brain Connectivity
Aria Jafari, Laura de Lima Xavier Jeffrey D. Bernstein, Kristina Simonyan, Benjamin S. Bleier,
JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online April 8, 2021. doi:10.1001/jamaoto.2021.0204

Източник: Chronic Blocked Nose? New Research Links It to Changes in Brain Activity, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !