Яжте по-малко и ще живеете по-дълго? Проучване показва, че не винаги е така

Ваня Милева Последна промяна на 05 юни 2020 в 11:15 3589 0

Всеки от анализираните щамове мухи, подредени според реакцията на диетичните ограничения. Припокриващите се стълбове показват увеличаването или намаляването на продължителността на живота (сиви стълбове) или здравето (лилави стълбове), когато този щам мухи е претърпявал диетични ограничения. Повечето щамове показват положителни реакции, но редица щамове показват отрицателни реакции (например, сивите стълбове вляво на графиката живеят по-кратко при диетични ограничения). Кредит: Credit: Kenneth Wilson, PhD

Основното предположение на изследванията на застаряването е, че ограничаването на храната ще забави стареенето, като едновременно удължи живота и периода на добро здравословно състояние.

Но макар употребата на спартанска диета да е показала стабилно удължаване на живота и забавяне на свързаните с възрастта заболявания при много видове, анализ, обхващащ генома на 160 генетично обособени щама на плодовата муха Drosophila melanogaster показва, че продължителността на живота и здравето не са свързани с ограничения в храненето.

Резултатите са публикувани в Current Biology.

Въпреки че средната продължителност на живота расте, както и се увеличава периодът на добро здравословно състояние, изследователи от лабораторията Капахи от Института Бък твърдят, че дяволът е в детайлите.

В проучването изследователите измерват зависимите от храненето промени в продължителността на живота и проследяват свързаните с възрастта промени във физическата активност, за да измерят промените в здравето.

Докато 97% от щамовете показват известно удължаване на живота или на здравословно състояние в отговор на диетичното ограничение, само 50 процента от щамовете показват значим положителен отговор на диетичното ограничение и за двете. 13%  от щамовете са били по-енергични, но въпреки това умират по-рано при ограничение на храненето; 5 % са живели по-дълго, но остават по-дълго време в лошо здраве. Останалите 32 % от щамовете не показват нито ползи, нито вреди за продължителността на живота или здравето - и поотделно, и за двете.

"Ограничаването на храната работи, но може да не е панацея за тези, които искат да укрепят здравето си, да забавят свързаните с възрастта заболявания и да удължат живота си", отбелязва Панкадж Капахи (Pankaj Kapahi), доктор на науките, професор от Института Бък и водещ автор на статията. „Нашето изследване е изненадващо и дава поглед върху това, което вероятно ще се случи при хората, защото всички сме различни и вероятно ще реагираме различно на ефектите на диетичното ограничение. Освен това, нашите резултати поставят под въпрос идеята, че удължаването на продължителността на живота винаги ще бъде придружено с подобряване на здравето".

Идентифициране (а понякога именуване) на гени, които имат значение

Чрез анализ на целия геном изследователите откриват в мухата дрозофила гените, които влияят върху здравето или продължителността на живота по начин, зависим от диетата. Те идентифицират гена на плодовата муха, който регулира живота и го и кръщават decima - Децима, на името на една от трите Парки, или богини на съдбата, в древната римска митология. Тя измерва колко дълга ще бъде нишката на живота на всеки отделен човек с помощта на жезъл.

Инхибирането на този ген удължава живота чрез намаляването на производството на инсулиноподобни пептиди, но не подобрява свързаното с възрастта понижение на активност за катерене, което се използва за проследяване на физическата способност на мухите.

Изследователите кръстиха друг ген daedalus - Дедал, на името на гръцкия митологичен герой Дедал, който бяга от затвора със сина си Икар, като изработва изкуствени крила (Икар умира, защото се приближава близо до слънцето).

Инхибирайки го, Дедал забавя свързания с възрастта спад на физическата активност при ограничаване на диетата, но само минимално повлиява на продължителността наживота.

Екипът проследяват живота и физическите способности на повече от 50 000 мухи по време на проучването.

„Трудно е да се зададат въпроси и да се получат подходящи резултати при хората. С този метод можем да задаваме въпроси по много по-добър начин и да получаваме отговори на ниво популация“, коментира генетикът от екипа постдокторант Кенет Уилсън (Kenneth Wilson).

Продължителността на живота не трябва да бъде златният стандарт

"Повечето експерименти, фокусирани върху продължителността на живота и здравето, се правят в един щам животни. Изследователите обикновено правят интервенция в един или няколко фона", коментира Капахи и добавя, че рядко се отчитат отрицателните резултати, което води до пристрастия в заключенията. „Нашето проучване използва безпристрастен, систематичен подход, за да попитаме дали характеристиките на здравето и продължителността на живота са свързани. Трябва да направим повече в тази област.“

Капахи също отбелязва, че способността за катерене, използвана за проследяване на физическите способности при мухите, е само една мярка за здравословно състояние.

"Има и други характеристики, свързани със здравето, които също са важни за измерване. Трябва да разберем генетиката на свързания с възрастта спад в други функции, като зрение и когнитивни функции. Работата с прости животни, като плодовата муха, е отлично поле за ефективна работа. Един урок, който научихме, е, че удължаването на продължителността на живота не трябва да бъде златният стандарт за определяне на най-добрите средства за справяне с болестите, свързани с възрастта".

Какво означава това за потребителите

„Откритията за удължаването на продължителността на живота често получават свръхвнимание в медиите като начин да се отървем от всички заболявания, свързани с възрастта“, коментира Капахи. „Хората трябва да са наясно, че генетичният им произход вероятно ще има голямо влияние върху начина, по който ще реагират на интервенция. Необходимо е да се разработят маркери в тази област, така че да можем да предвидим как даден човек ще реагира на някаква конкретна интервенция по отношение на правилата за подобряване на здравето и живота".

Капахи също отбеляза, че проучването подкрепя акцента на Института Бък върху здравето през целия живот.

"По-голямата част от хората са много по-заинтересовани да бъдат здрави колкото е възможно по-дълго. Мисля, че повечето хора, ако им бъде даден избор, биха избрали интервенция, която би им осигурила допълнителни години на добро здраве в сравнение с  допълнителни години с инвалидност".

Справка: GWAS for lifespan and decline in climbing ability in flies upon dietary restriction reveal decima as a mediator of insulin-like peptide production, Current Biology (2020). DOI: 10.1016/j.cub.2020.05.020

Източник: Eat less and live a long healthy life? Study shows 'not in all cases', MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !