22 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Индия стартира експериментален влак, използващ слънчева енергия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 юли 2015 в 10:51 20820

В Индия се разработва влак, работещ на слънчева енергия.

Министерският съвет на Индия начело с премиера Нарендра Моди са взели решение за масово внедряване на слънчевата енергетика. За Индия това е естествен подход - средно тази страна, разположена недалече от екватора, има не по-малко 300 слънчеви дни в годината. Едно от първите неща, които ще бъдат осъществени в тази програма е използването на слънчеви панели на покривите на товарните влакове.

Влакът на слънчева енергия се планира да започне работа през следващите няколко години. С разработката му се занимава клон на Индийския технологичен институт в Ченай.

Според изявление на министъра на науката и технологиите Харш Вардхан, слънчеви панели ще бъдат инсталирани на всеки влак. Той споделя, че идеята му е дошла след като научил за проекта Solar Impulse.

Очаква се, че Индия ще може да се намали консумацията на изкопаеми външни ресурси, като например въглища.

Снимка: flickr.com/UN Women

В началото тези панели ще осигуряват само 15% от нуждите на влаковете от енергия, както и по време на престой произведената електроенергията ще отива в мрежата.

Ако експлоатацията на товарните влакове със слънчеви панели е успешна, правителството планира да прехвърли този опит и при пътническите влакове. Като цяло, разработена от правителството програма за индийската енергетика от възобновяеми източници планира през следващите осем години количеството на енергията, получена от слънцето, да нарасне петкратно и да достигне мощност от 100 GW.

Инвестициите в развитието на слънчевата енергетика трябва да достигнат 100 милиарда щатски долара. Сред проектите е да се създаде слънчева електроцентрала от 750 мегавата в щата Мадхя Прадеш, която предстои да бъде пусната в експлоатация през 2016 г. и ще бъде най-голямата в света.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.