Индия стартира експериментален влак, използващ слънчева енергия

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 10:51 2674 0

В Индия се разработва влак, работещ на слънчева енергия.

Министерският съвет на Индия начело с премиера Нарендра Моди са взели решение за масово внедряване на слънчевата енергетика. За Индия това е естествен подход - средно тази страна, разположена недалече от екватора, има не по-малко 300 слънчеви дни в годината. Едно от първите неща, които ще бъдат осъществени в тази програма е използването на слънчеви панели на покривите на товарните влакове.

Влакът на слънчева енергия се планира да започне работа през следващите няколко години. С разработката му се занимава клон на Индийския технологичен институт в Ченай.

Според изявление на министъра на науката и технологиите Харш Вардхан, слънчеви панели ще бъдат инсталирани на всеки влак. Той споделя, че идеята му е дошла след като научил за проекта Solar Impulse.

Очаква се, че Индия ще може да се намали консумацията на изкопаеми външни ресурси, като например въглища.

Снимка: flickr.com/UN Women

В началото тези панели ще осигуряват само 15% от нуждите на влаковете от енергия, както и по време на престой произведената електроенергията ще отива в мрежата.

Ако експлоатацията на товарните влакове със слънчеви панели е успешна, правителството планира да прехвърли този опит и при пътническите влакове. Като цяло, разработена от правителството програма за индийската енергетика от възобновяеми източници планира през следващите осем години количеството на енергията, получена от слънцето, да нарасне петкратно и да достигне мощност от 100 GW.

Инвестициите в развитието на слънчевата енергетика трябва да достигнат 100 милиарда щатски долара. Сред проектите е да се създаде слънчева електроцентрала от 750 мегавата в щата Мадхя Прадеш, която предстои да бъде пусната в експлоатация през 2016 г. и ще бъде най-голямата в света.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !