Инге Леман - откривателят на вътрешното ядро на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 май 2022 в 00:00 19956 0

Инге Леман

Кредит B.A. Bolt

Инге Леман

Датската сеизмоложка Инге Леман (Inge Lehmann) е родена на 13 май 1888 г. в Копенхаген. Изучавайки сеизмичните вълни от земетресенията в Южния Пасифик, Леман доказва, че ядрото на Земята е двуслойно. 

Човечеството все някога ще стигне дълбокия космос, но има едно място, само на 6.5 хиляди километра от нас, което може би никога няма да достигне - центъра на Земята. Най-дълбоките сондажи от малко повече от 12 км са само леки драскотини. Земната мантия със своите температура от над 3000 градуса и налягане от порядъка на милиони атмосфери биха разтопили всеки познат материал. 

Съвременен поглед за границите на земната кора, мантията и ядрото и техните физически свойства.

Но подобно на медиците, които с рентгенови апарати (и не само) могат да разберат какво става в нашето тяло, без да влизат в него, така учените разчитат на сеизмичните вълни, генерирани от земетресения и експлозии, които пътуват през Земята и по повърхността ѝ, за да разкрият структурата на вътрешността на планетата. Хиляди земетресения се случват всяка година и всяко от тях предоставя снимка на вътрешността на Земята.

Сеизмичните сигнали се състоят от няколко вида вълни (виж статията: Ехото на земетресенията). 

Най-важни за разбирането на вътрешността на Земята са първичните, надлъжните вълни (P-вълни) и S-вълните (вторични или напречни вълни). Скоростта им е в зависимост от модула на еластичност и твърдост на скалата. Срещайки по пътя си скални слоеве с различни свойства, сеизмичните вълни се отразяват или пречупват, точно както лъч светлина се отразява от огледална повърхност или пречупва, преминавайки от въздуха във водата.

Наличието на зона на сянка за сеизмичните P-вълните говори за твърдо вътрешно ядро , което ги ​отклонява.

Сеизмичните вълни, наречени S-вълни не преминават през течност - това определя зоната на сянка на S-вълните. 

Илюстрации: American Museum of Natural History

Сеизмографът, който открива и записва движението на сеизмичните вълни, е изобретен през 1880 г. До края на това десетилетие сеизмични станции вече има по целия свят. По онова време геофизиците смятали, че Земята е съставена от течно ядро, оградено с масивна мантия, която е покрита от кора, като всички слоеве са разделени от резки промени в земната плътност, наречени "прекъсвания".

През 1929 г. се случило голямо земетресение близо до Нова Зеландия. Датският сеизмолог Инге Леман, "единственият датски сеизмолог", както тя самата казва за себе си, проучва ударните вълни и остава изненадана от записите на сеизмичните станции.

Анализирайки резултатите, Леман стига до извода, че тези вълни са пътували известно разстояние в ядрото и след това са се отразили от някаква граница. Тази нейна интерпретация е в основата на статията ѝ от 1936 г., в която тя представя теорията, че центърът на Земята се състои от две части: твърдо вътрешно ядро, обградено от течно външно ядро, разделени от граница, която по-късно е наречена "граница на Леман". Хипотезата на Леман е потвърдена през 1970 г., когато по-чувствителните сеизмографи откриват вълни, отклоняващи се от твърдото ядро.

Леман е пионер сред жените учени. Ранното си образование е получила в напредничаво за времето си училище, където момчетата и момичетата са били третирани наравно.

Това е в рязък контраст с по-късното отношение, което среща в математическата и научната общност. Критичен и независим мислител, Леман не била с много търпелив характер - отношенията между нея и другите членове на Датския геодезичен институт се развалят дотолкова, че отива в САЩ през 1953 г.

Животът ѝ продължава 105 г.

Нейният племенник Найлс Грош (Niles Groes) разказва: "Спомням си Инге една неделя в любимата си градина ... с голяма маса, изпълнена с картони в кутии от овесени ядки. В кутиите са картонени карти с информация за земетресения ... от целия свят. Това е преди компютърната обработка, но системата е същата. С нейните картонени карти и кутии от овесени ядки, Инге регистрира скоростта на разпространение на земетресенията от всички части на земното кълбо. С помощта на тази информация, тя извежда нови теории на вътрешността на Земята".

Снимка: wikimedia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !