Историята под заплаха: 20 000 археологически обекти са пред унищожение (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 06 юни 2017 в 11:47 3959 0

Снимка: EAMENA

От Петра до Ерихон хиляди археологически разкопки в Близкия изток и Северна Африка са изложени на риск от унищожение. Това показва нова онлайн база данни, която е създадена с надеждата тези важни исторически места да бъдат опазени, съобщава Live science.

Основана през 2015 г. базата данни EAMENA (Endangered Archaeology in the Middle East and North Africa) показва подробно близо 20 000 археологически обекти, които са под заплаха.

Тя е дело на Университета Оксфорд, Университета на Лестър и Университета Дърам и е създадена да образова обществото по археологическите проблеми в Близкия изток и Северна Африка.

Въоръжени конфликти, строителни проекти, грабежи и други разрушителни заплахи в региона поставят тези обекти от световното наследство под заплаха, твърдят изследователите. 

"Не всички заплахи и повреди на археологичните обекти могат да бъдат предотвратени, но те могат да бъдат смекчени чрез споделяне на инфромацията и чрез уменията на специалистите", коментира Робърт Бюли (Robert Bewley), археолог от Оксфорд и директор на проекта EAMENA.

Древното селище Тell Umeri в Йордания - могилите в западните покрайнини на селището са разкопани от булдозери, а съвременен път минава през това древно място;  Снимка: EAMENA

С помощта на снимки в базата данни се записва информация за археологически места под заплаха. Заедно с риска, който съществува в момента за мястото, EAMENA предоставя и историческа информация за него и по какъв начин местата са свързани едно с друго. Интерактивна карта показва географията на местата под заплаха, а потребителите могат да ги видят категоризирани по конкретното разположение или типа на археологическите белези.

Умишлени повреди и унищожаване на културното наследство се случват за съжаление в Северна Африка и Близкия изток. Това е илюстрирано в Wadi Mathandusch в Либия, където късно праисторическо скално изкуство е повредено от куршуми. Снимка:  Andrew Wilson/EAMENA

Например, манастирът "Света Катрина" в Египет е описан в данните на EAMENA като "най-старият работещ манастир в света". Основан през VI в. н.е. манастирът е бил непрекъснато използван от тогава до наши дни, но е заплашен от строителството, туризма и пренатоварването му. Въпреки че в случая цялостното състояние на мястото е оценено като "добро", хиляди други подобни на него са в "лошо" състояние.

"Археологията на Близкия изток и Северна Африка е извънредно богата и разнообразна, даваща поглед върху едни от най-ранните и най-значителни култури в човешката история", отбелязва Бюли. "Онези, които търсят съзнателно разрушаване на археологически забележителности, нападат културното наследство на всички нас", набляга той.

Полевата работа и информационната дейност са ключови елементи от проекта, както пише в неговия сайт. Екипът на EAMENA е насочил усилията си към разследване на най-заплашените места, посещаването им (ако е възможно) за оценяване на място на състоянието, събиране на подробни данни сътрудничество с местните власти за споделяне на данни и открития.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !