10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

„Изкуственото слънце“ в Китай вече е достатъчно горещо за ядрен синтез

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 март 2019 в 08:46 105450
Реакторът EAST Снимка: Chinese Academy of Sciences

През ноември китайски изследователи обявиха, че експерименталният подобрен свръхпроводящ токамак (Experimental Advanced Superconducting Tokamak - EAST) или "изкуствено слънце", предназначен да имитира процеса на ядрен синтез, който истинското Слънце използва за генериране на енергия - е постигнал ключов етап, постигайки температура на електроните от 100 милиона градуса Целзий.

Сега властите твърдят, че ще завършат строителството на новото изкуствено слънце тази година и смятат, че това съоръжение ще успее да постигне важен предел в йонната температура, което е една стъпка по-близо до овладяването на ядрения синтез.

В неделя Дуан Сюжу (Duan Xuru), служител в Китайската национална ядрена корпорация, обяви по време на годишната сесия на Китайската народна политическа консултативна конференция, че инженерите ще приключат строителството на националния HL-2M Tokamak през 2019 година.

"Плазмата на изкуственото слънце е съставена главно от електрони и йони", обяснява Дуан пред медиите, предава Global Times, "а съществуващите токамакови съоръжения в страната са постигнали електронна температура от над 100 милиона градуса Целзий в основната си плазма и йонна температура от 50 милиона градуса Целзий, а именно йоните генерират енергията в съоръжението".

Има две основни концепции за реактори за ядрен синтез, и двете имат целта така да усучат магнитните полета, че да ограничат вътре прегрятата плазма. Токамакът прави това, като я оформя като поничка (тор). Другият проект е стеларатор, е оформен като усукана поничка, за да постигне същия ефект.

Токамакът

Според Дуан, HL-2M Tokamak ще може да постигне йонна температура от 100 милиона градуса по Целзий, около седем пъти повече от ионната температура на истинското слънце. Това той нарича „едно от трите предизвикателства за постигане на целта за използване на ядрения синтез“.

Ако е прав, съоръжението може да послужи като модел за бъдещи реактори за ядрен синтез, водейки мечтата за неограничена чиста енергия една стъпка по-близо до реалността.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.