12-годишен построи синтезен ядрен реактор (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 февруари 2019 в 10:43 14281 2

Кредит Jackson Oswalt

Звездата от деутерий на Осуалт.

12-годишно хлапе от Тенеси сподели, че е създало ядрена реакция в стаята си през януари 2018 г. 

Сега, вече на 14 години, е признат за най-младия човек, за когото е известно, че е осъществил ядрен синтез, съобщава The Guardian.

Групата ядрени любители Open Source Fusor Research Consortium признава постижението на Джаксън Осуалт (Jackson Oswalt) на 2 февруари, според местния вестник The Commercial Appeal, филиал на USA Today. Осуалт, сега 14-годишен, построи машина, която генерира плазма, в която се случва ядрен синтез - това не е разделяне на ядрото на атома, а синтез, за да се образуват по-тежки атоми.

Снимка: The Guardian

Да, очевидно може и в домашни условия да правим ядрени реакции. И по-рано е имало съобщения за ядрени стартъпи, които са започнали с любителски проекти . И има все повече хора, които правят синтез само за удоволствие.

Реакторът на Джаксън Осуалт. Кредит: Jackson Oswalt

В тези случаи почти винаги става въпрос за синтез, за сливане, а не за ядрено делене. Разделянето на атома изисква много тежки, строго контролирани вещества като уран. Синтезът обикновено включва свръхлеките изотопи на водорода, като деутерий, които са по-лесни за придобиване. Когато два леки атома се слеят, полученият "по-тежък атом" е малко по-лек от двата, които го образуват, в резултат на което се получава излишна маса, която се отделя като енергия.

Постигането на синтез у дома не означава, че Осуалт (или някой друг любител) е построил ядрен реактор, който може да генерира повече енергия, отколкото е необходима, за да тръгне. Това е фокус, който никой, дори грандиозният ITER все още не е успял да постигне .

Любителските реактори като този, макар и да произвеждат някаква радиация, техният синтез е в твърде малък мащаб, за да представлява сериозна опасност за всеки, който не е в непосредствена близост до тях. Устройството на Осуалт не може да се превърне в бомба.

Все пак в „често задавани въпроси” на Fusor.net има предупреждение, че неправилно екранираните реакции на синтез могат да бъдат "смъртоносни".

Оборудването на Джаксън Осуалт. Кредит: Jackson Oswalt

Основният принцип на тези синтезни реактори е, че се използват магнити, за да задържат изотопите на водорода във вакуум, след което го сгъстяват, докато атомите започнат да се сливат в хелий. За да докаже, че се е случил синтез, Осуалт бе нужно да покаже, че са произведени неутрони, които се освобождават по време на процеса на сливане на деутерий.

The Guardian съобщи, че реакторът на Осуалт изисква 50 киловолта и 10 000 долара за оборудване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

2

plamen-f

25.02 2019 в 22:40

Точно в английския оригинал няма дума за енергия. Виждам, че сте корегирали текста. Браво!

4015

1

plamen-f

25.02 2019 в 18:51

При цялото ми уважение не подхожда на медиа като Вашата такъв превод предполагам:

1. освен ако не е роден между 2 и 25 февруари е невъзможно момчето тогава (2018) да е 12 а днес на 14 години;
2. Енергията се мери в Джаули, Калории, Ват/час или производни;
3. 50 000 волта не виждам как могат да бъдат постигнати в това пространство макар и с минимален заряд.

Иначе статията е интригуваща и залужава внимание.

Отговор от НаукаOFFNews 1. Много вероятно точно тогава да е роден. Вероятно от Гардиън знаят да изваждат с 2. "Boy, 12, said to have created nuclear reaction in playroom lab" и "An American 14-year-old has reportedly become the youngest known person in the world to create a successful nuclear reaction."
2. и 3. "equipment that uses 50,000 volts of electricity to heat deuterium gas and fuse the nuclei to release energy."