Как да разпознаем лъжците по звука на техния глас? Ето как да звучите уверено и честно

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2021 в 08:00 3711 0

Два вида оценки (увереност, честност) се основават на характерен звуков подпис: висок тон, който пада в края на думата, интензивност в средата на думата и бърза реч. Отгоре: увереност, отдолу: честност. Кредит:  Jean-Julien Aucouturier and Louise Goupil, STMS laboratory (CNRS/Ircam/Sorbonne Université/Ministère de la Culture) Превод: НаукаOFFNews

Хората, които говорят с нарастваща интонация, слаб акцент в началото на всяка сричка и по-бавен темп на речта, обикновено се възприемат като нечестни според ново проучване в списание Nature Communications.

След провеждане на експерименти върху 115 слушатели от различни страни, авторите на изследването стигат до заключението, че хората имат способността незабавно да определят кое е лъжа, базирайки се на тези характеристики на мелодията на речта, дори ако се говори на чужд език.

Изследователите се стремят да открият дали прозодията - ритъмът, интонацията, ударението и други качества на речта - може да се използва за определяне на надеждността на думите на оратора. По-конкретно, те се опитват да разберат дали съществува универсална прозодична характеристика на лъжата и дали това може да бъде открито от слушателите или не.

По-бърз темп на речта, по-голяма интензивност в средата на думата и падаща височина в края на думата - това е прозодията, която трябва да се възприеме, ако някой иска да се представи като надежден и честен към слушателите си.

Учени от лабораторията „Наука и технологии за музика и звук“ към Университета Сорбона и лабораторията за перцептивни системи провеждат серия от експерименти, за да разберат как въз основа на гласа решаваме дали даден оратор е честен и уверен или напротив нечестен и несигурен.

Изследователите също така показват, че тази сигнатура се възприема по подобен начин в редица езици (френски, английски, испански) и че се регистрира „автоматично“ от мозъка - дори когато задачата на участниците не е да преценяват сигурността или честността на говорещия, този характерен звук повлияха как запомнят думите.

Въз основа на тези констатации изследователите казват, че този автоматичен отговор на прозодията представлява „уникална слухова адаптация, която позволява на хората бързо да откриват и реагират на ненадеждност по време на езикови взаимодействия“.

Справка: 8 February 2021, Nature Communications.
DOI: 10.1038/s41467-020-20649-4

Източници:

Recognizing Liars From the Sound of Their Voice? Here’s How to Sound Confident and Honest, Scitech daily

How To Tell If Someone Is Lying From The Sound Of Their Voice, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !