Какво ще се промени, ако заменим биологичната памет с дигитална?

Vox Nihili обединява наука, етика и философия, за да погледне отвъд ограниченията на човешката памет

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юли 2018 в 00:12 3350 0

Как работи човешката памет и до колко са важни спомените ни, когато мислим за бъдещето? Може ли дигиталната памет да преодолее ограниченията на биологичната?

Ще се промени ли обществото, ако капацитетът на човешката памет стане неограничен? Какво рискуваме, ако можем да видим запис на всичко, което сме преживели - от раждането си до настоящия момент? А ако можем да го покажем на някой друг или да го изтрием?

Тези и други въпроси ще застанат във фокуса на събитието за популярна наука Vox Nihili: Време и памет, което ще се проведе на 31 юли в Кино Cabana в София.

Vox Nihili е серия от събития, обединяващи наука, технологии, етика и философия в общ разговор за бъдещето. Събитията се организират от научната организация “Ratio” и правната платформа “Предизвикай правото”. Всяко събитие разглежда различно технологично решение и резултатите, които то може да донесе в обществото ни.

Предстоящото шесто издание на Vox Nihili се фокусира върху използването на технологиите за преодоляване на ограниченията на човешката памет, както и потенциалните предимства и рискове, които следват от това.

Ефектите от дигитализацията на спомените ще обсъждат Дарин Тенев – доцент по теория на литературата и директор на Института за критически социални изследвания, Любомир Бабуров – основател на “Ratio” и Стоян Ставру – основател на “Предизвикай правото!”. Модератор на дискусията отново ще бъде Петко Желязов.

Всяко издание на Vox Nihili е вдъхновено от научнофантастична творба, която може би е по-близо до реалността отколкото очакваме. Повод за разговора този път ще бъде епизод от минисериала “Черно огледало” (Black Mirror) на име “The Entire History of You” (2011). В него хората използват имплантни, за да записват всичко, което правят, чуват и виждат.

Vox Nihili: Време и памет” ще се състои на 31.07.2018 от 20:00 часа в Кино Cabana (бившето One more kino до НДК). Повече за събитията ще видите във Facebook и на сайта на Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !