02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 януари 2018 в 10:38 32820
Белоглав лешояд. Снимка: Bruno D'Amicis / Rewilding Europe

В края на миналата година заработи първата на Балканите камера за живо наблюдение на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи.

Въпреки че до този момент все още няма постоянни пернати обитатели, камерата вече ни разкрива интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да ни предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Камерата бе поставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Едва ден след поставянето на камерата гнездото бе посетено от млада двойка. Това даде надежда на екипа по проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, че гнездото ще бъде използвано и през предстоящия гнездови сезон. Оборудването бе маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. През следващите седмици различни млади и възрастни лешояди посещаваха гнездото. Сред тях бе и възрастния лешояд Резос, който маркирахме със GPS предавател през май миналата година. Резос посети гнездото неколкократно прекарвайки по няколко часа в подреждане на гнездовия материал или просто почивайки на удобното място.

Благодарение на предавателя можем да проследим всяко движение на възрастния лешояд. Към момента Резос посещава гнездови скали и в двете колонии на вида по поречието на Арда и очевидно все още не е избрал къде да загнезди. Стискаме палци той да избере имено гнездото с камерата. Междувременно, в негово отсъствие друг, възрастен белоглав лешояд гнездящ наблизо „краде“ сламки и сухи треви от нишата и ги пренася в своето гнездо.

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца когато ще се излюпи новия живот. До края на месеца ще стане ясно дали ще имаме късмет и ще може да наблюдаваме на живо живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала ни в Youtube, а скоро и на сайта на проекта.

Кратко видео, заснето с GоPro камера от самото монтиране на съоръжението. Rewilding Rhodopes

Засега камерата ще излъчва на живо само през деня поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша бе монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.