Колективното съзнание на сперматозоидите

Никола Кереков Последна промяна на 07 септември 2015 в 14:00 5287 0

Кредит Springer Medizin

Според математически модел групите сперматозоиди не плуват по-бързо, а в по-права линия.

Групирайки се заедно, сперматозоидите намират по-директен път до яйцеклетката.

Винаги сме смятали, че основната мисия на сперматозоидите е самотна, като всеки се надява да открие и оплоди яйцеклетката преди другите да са се докопали до нея. При някои видове обаче сперматозоидите буквално се прилепват заедно, образувайки група, която им дава сериозно предимство. Но как е възможно стратегията "всички за един" да има някаква полза за сперматозоидите?

Биологът Хайди Фишър (Heidi Fisher) от Харвардския университет анализирала способността на сперматозоиди от два различни вида мишки - едните моногамни, другите полигамни - да се групират. Тя изработила препарати, които наблюдавала под микроскоп. Единият препарат съдържал сперма от множество полигамни мъжки, а другият - от множество моногамни мъжки.

Фишър открила, че сперматозоидите от полигамния вид мишка често разпознавали и се залепвали към гаметите от същия мъжки, като по този начин се покачвал шансът да се предадат неговите гени. Сперматозоидите от моногамния вид също се прилепвали, но не в изцяло мъжка група.  Това покацало, че групирането на сперматозоидите дава предимства при генетичната конкуренция между мъжките на полигамния вид.   

"Предполагаме, че ситуацията много наподобява начина, по който велосипедистите по време на състезание оформят една голяма група, която се движи с по-висока скорост", обяснява Фишър. Наскоро обаче, когато те тествали тази идея с помощта специално изработен математически модел, те установили, че групите плували в по-права траектория, а не по-бързо. Групирайки се заедно, инерцията на сперматозоиди елиминира всякакви хаотични движения от страна на отделни гамети, което в крайна сметка им дава по-директен път до яйцеклетката.

Както се оказва още, сперматозоидите на полигамния вид много по-често формирали оптимално големи групи - съставено от 6-7 плувеца - от моногамния вид, при който се наблюдава по-ниска конкуренция. Изглежда, че, когато еволюционното съперничество се обостри, сперматозоидите се обединяват в името на общата цел.

Източник: Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !