30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Коронавирусът очисти въздуха: Драстичен спад на замърсяването над Китай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 март 2020 в 08:30 128000
Нивата на замърсяване през януари контрастират с нивата през февруари. Кредит: NASA

Сателитни снимки показват драматичен спад на замърсяването над Китай, след като заради епидемията от коронавирус бяха ограничени част от индустрията и пътуванията на страната.

Американската космическа агенция НАСА заяви, че промяната поне отчасти е свързана с икономическия спад, причинен от усилията за овладяването на вируса.

Картите на НАСА показват как нивата на азотен диоксид, токсичен газ, отделян от автомобили, електроцентрали и заводи спадат след масовата карантина.

По-рано учените откриха, че заради коронавируса са намалели с поне една четвърт емисиите вредни парникови газове в Китай само за две седмици в средата на февруари.

Затварянето на промишлени предприятия и решението гражданите да останат по домовете си доведе до рязко спадане на изгарянето на изкопаеми горива - основна причина за климатичната криза - в най-големия в света производител на парникови газове.

В Китай, където започна епидемията, има близо 80 000 случая на коронавирус, което е най-големият брой от всички страни с около 3000 смъртни случаи.

Картите на НАСА сравняват нивата на замърсяване между първите три седмици на годината и 10-25 февруари.

Учените от космическата агенция заявиха, че спадът в замърсяването е очевиден първоначално в близост до Ухан, източникът на огнището, но в крайна сметка се разпространява в цялата страна.

„За първи път виждам такова драматично намаляване върху толкова голяма зона за конкретно събитие“, коментира Фей Лиу (Fei Liu), изследовател на качеството на въздуха в Центъра за космически полети „Годдард“ на НАСА.

Тя отбелязва, че е наблюдавала спад в нивата на азотния диоксид по време на икономическата рецесия през 2008 г., но подчерта, че намаляването е било по-постепенно.

Източник:

Coronavirus: Space images reveal drastic fall in pollution over China as factories closed, The Independent


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.