Марсоходът Curiosity забеляза странни цветни облаци на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2021 в 10:04 10727 0

Изображение, направено от 21 снимки, направени от Curiosity, показва полумрачни облаци непосредствено след залез слънце на 19 март 2021 г., коригирани така, че да изглеждат както през човешки очи. Кредит: NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Може да изглежда като пощенска картичка от някаква земна пустиня, но тази снимка показва нещо много по-екзотично - планетата Марс, както се вижда от марсохода Curiosity на НАСА.

Изображението е комбинация от 21 отделни снимки, които роувърът е направил наскоро, за да проучи странен тип мъглив облак над себе си в  кратера Гейл. 

Роувърът Curiosity събира данни за Червената планета, откакто е кацнал през август 2016 г. Докато всички погледи са насочени към новия марсоход Perseverance и пристигнал на Марс през февруари заедно с хеликоптера Ingenuity, Curiosity ни напомня, че и той продължава да работи с тези великолепни снимки на марсиански облаци. Марсоходът засне тези изображения с помощта на камерата си, прикрепена към горната част на мачтата на Curisority, Mastcam.

Облачните дни са рядкост заради тънката, суха атмосфера на Марс. Облаците обикновено се намират на екватора на планетата в най-студеното време на годината, когато Марс е най-отдалечен от Слънцето в своята овална орбита. Но преди една пълна марсианска година - две земни години - учените забелязват облаци, образуващи се над марсохода Curiosity на НАСА по-рано от очакваното.

Тази година те са готови да започнат да документират тези „ранни“ облаци от момента, в който се появяват за първи път в края на януари. В резултат са направени тези изображения, пълни с ледени кристали, които разпръскват светлина от залязващото слънце, някои от тях с блестящи  цветове. Снимките не са само красиви картинки, такива изображения помагат на учените да разберат как се образуват облаците на Марс и защо тези снимки са различни.

Всъщност екипът на Curiosity вече направи едно ново откритие: Ранните облаци всъщност са на по-голяма надморска височина, отколкото е типично. Повечето марсиански облаци се носят на не повече от 60 километра в небето и са съставени от воден лед. Но облаците, които Curiosity е заснел, са на по-голяма надморска височина, където е много студено, което показва, че те вероятно са направени от замръзнал въглероден диоксид или сух лед. Учените търсят трудно забележими фини следи, за да установят надморската височина на облака и ще са необходими повече анализи, за да се каже със сигурност кои от последните изображения на Curiosity показват облаци от воден лед и кои - от сух лед.

Този GIF показва облаци, които се носят над връх Шарп на Марс, както се вижда от марсохода Curiosity на НАСА на 19 март 2021 г., 3 063-ия марсиански ден или сол, от мисията. Всеки кадър от сцената е съединен от шест отделни изображения. Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS 

Фините, вълнообразни структури на тези облаци се виждат по-лесно в изображения от черно-белите навигационни камери на Curiosity. Но това са цветните изображения от Mast Camera на марсохода или Mastcam, които наистина блестят - буквално. Гледани непосредствено след залез слънце, техните ледени кристали улавят избледняващата светлина, което ги кара да изглеждат като блестящи на фона на потъмняващото небе. Тези полумрачни облаци, известни още като „ноктилуцентни“ (на латински „светещи в нощта“) облаци, стават по-ярки, докато се пълнят с кристали, след което потъмняват, след като позицията на Слънцето в небето падне под тяхната надморска височина. Това е само една полезна улика, която учените използват, за да определят на каква височина са.

Използвайки навигационните камери на мачтата си, марсоходът на НАСА Curiosity направи тези изображения на облаци непосредствено след залез слънце на 31 март 2021 г., 3 075-ия ден или Марсианския ден от мисията. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Използвайки навигационните камери на мачтата си, марсоходът на НАСА Curiosity направи тези изображения на облаци непосредствено след залез слънце на 31 март 2021 г., 3 075-ия ден или Марсианския ден от мисията. Кредит: NASA/JPL-Caltech.

Още по-зашеметяващи са ирисцентните или „седефени“ облаци.

„Ако видите облак с блестящ пастелен набор от цветове, това е така, защото всички частици на облака са почти еднакви по размер“, разказва Марк Лемън, атмосферен учен от Научния институт за космически науки в Колорадо, в изявление на НАСА. "Това обикновено се случва точно след като облаците се образуват и всички частици растат с еднаква скорост".

"Винаги съм се възхищавал на цветовете, които се появяват: червени и зелени и сини и пурпурни. Наистина е страхотно да видиш на Марс нещо, което блести с множество цветове".

Марсоходът на НАСА Curiosity забеляза тези преливащи се облаци или „седефени“ облаци на 5 март 2021 г., 3048-ия марсиански ден или сол, от мисията. Тук се виждат пет кадъра, съчетани от много по-широка панорама, направена от камерата, прикрепена към горната част на мачтата на Curisority, Mastcam. Кредит: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Тези облаци са сред по-цветните неща на Червената планета, добавя Лемън. 

Източници: 

Curiosity rover captures shining clouds on Mars
Jet Propulsion Laboratory

NASA's Curiosity rover spots strange, colorful clouds on Mars
Meghan Bartels - Space.com

NASA’s Curiosity Rover Captures Shining Clouds on Mars
Jet Propulsion Laboratory

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !