Микропластмасите в морската вода могат да приютят опасни патогени

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2022 в 00:01 14293 0

Парче микропластмасово влакно е показано под микроскоп с биофилм (мътно синьо). Показаните патогени са T. gondii (сини точки) и giardia (зелени точки). Кредит: Karen Shapiro, UC Davis

Лабораторни експерименти установяват, че три патогена - Toxoplasma, Cryptosporidium и Giardia - могат да се събират върху микропластмасови частици, което предполага, че могат да си проправят път в и по крайбрежията на световните океани, където се носи изобилие от пластмасов боклук.

Констатациите сочат нова потенциална опасност от микропластмасите.

„Съчетанието на микропластмаси и три сериозни [паразита] в морската вода трябва да дае сигнал за тревога за всички, от плажуващи до защитници на дивата природа“, коментира пред New Scientist Мери Донахю (Mary Donahue), специалист по физиология и екология на морските бозайници от Хавайския университет.

Експертите отдавна изразяват загриженост за нарастващото изобилие от пластмаса в околната среда. Емблематични изображения на морски същества, увити в пластмасови боклуци, са сигнал за опастността от видимите големи  парчета пластмасата, но още по-разпространени са микрочастиците пластмаса - малки парченца с диаметър по-малък от 5 мм, които са резултат от разпадането на по-големи парчета или отделени от синтетични тъкани - чиито здравни ефекти остават неясни .

Новото проучване експериментално комбинира три патогена от изпражнения (Toxoplasma gondii, Cryptosporidium parvum и Giardia enterica) с два вида микропластмаси (микрогранули и микрофибри) в морска вода, за да определи дали причинителите на болести могат да се придържат и да живеят върху частиците. Точно така се оказва, нещо повече - концентрацията на патогените на грам пластмаса е с порядък по-висока, отколкото на милилитър (приблизително един грам) от заобикалящата ги морска вода.

След като микропластмасите вече са открити в някои видове морски дарове, авторите предполагат, че микропластмасата може да е непознат досега начин за патогени да навлязат обитаващите морската вода видове, където могат да причинят заболявания на самите животни или при хората, които ги консумират. Всъщност изследователите пишат, че са избрали трите вида патогени, използвани в тяхното изследване, защото Световната здравна организация ги идентифицира като подценени причини за заболявания при консумация на морски дарове през 2010 г.

„За хората е лесно да отхвърлят проблемите с пластмасата като нещо, което няма значение за тях, като „Аз не съм костенурка в океана и няма да се задавя с тях“, отбелязва Карън Шапиро (Karen Shapiro), Калифорнийски университет, Дейвис, изследовател на инфекциозните заболявания и съавтор на статията. „Но щом стане въпрос за болести и здраве, има повече воля за промяна. Микропластиците всъщност могат да пренасят микроби и тези микроби се озовават във водата и храната ни."

New Scientist съобщава, че изследователите сега се стремят да определят дали тези покрити с патогени пластмаси могат да преминат през океаните и да останат заразни.

Справка: Zhang, E., Kim, M., Rueda, L. et al. Association of zoonotic protozoan parasites with microplastics in seawater and implications for human and wildlife health. Sci Rep 12, 6532 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-10485-5

Източник: Microplastics may be dragging faecal parasites from land into the seas, newscientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !