08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Могат да се възпроизведат резултатите само на 2 от 5 основни изследвания в онкологията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 януари 2017 в 15:01 47800
Снимка: Stanley Flegler/Visuals Unlimited, Inc./Science Photo Library

Списанието е-Life публикува информация за проверката за най-важните изследвания за рака, проведени по проекта Reproducibility Project: Cancer Biology.

Участниците в проекта са се опитали да възпроизведат резултатите от експериментите, описани в статиите, но безуспешно. Означава ли това, че изследванията не са проведени коректно? Но има и такива, които не са съгласни, коментира Nature.

"Всеки неуспешен опит да се възпроизведат резултатите не означава, че първоначалните констатации са грешни - и не трябва да поставя петно ​​върху отделните изследвания. Ако търсим доказателства само за да усложним живота на учените - автори на оригиналните статии, значи наистина нещо не е наред с нашата култура", заяви Тим Ерингтън (Tim Errington), ръководител на проекта по възпроизводимост към Центъра за Open Science в Шарлотсвил, Вирджиния. Според ученият, резултатите от проекта трябва да се приемат за информация, а не като осъждане.

Статията на Ерки Рузлати (Ерки Ruoslahti), онколог от Института за медицински изследвания към Станфорд не преминава проверката по проекта и ученият е загрижен, че това би могло да повлияе на набирането на средства за неговата компания DrugCendR, създадена за развитието на неговия изследователски метод.

The Reproducibility Project: Cancer Biology стартира през 2013 г. с цел да провери 50 ключови работи в онкологията, публикувани в списания Nature, Science, Cell и други. Участниците в проекта, планират да намерят и изтъкнат надежните  изследвания, а това е ключов проблем за онкологията. Проектът не е случаен, тъй като през 2012 г. учени от биотехнологичната компания Amgen не успаха да възпроизведат 47 от 53-те най-важни открития за рака.

Reproducibility Project направи проучванията си общодостъпни. Досега са проверени 29 изследвания. Всички резултати ще бъдат публикувани в края на 2017.

Резултатите на три статии не могат да се възпроизведат, а при две не се получават статистически значими резултати. Резултатите на още две работи не могат да се интерпретират, заради твърде малко подробности за метода.

Някои автори на проверените вече статии са доволни от оценката от проверката на проекта, но други се опасяват, че сега работата им е дискредитирана.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.