08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Могат ли растенията да чуват? Ново проучване казва "Да" (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 май 2017 в 13:54 47330
Снимка: Monica Gagliano/Twitter

Псевдонаучни твърдения, че музиката подпомага растежа на растенията, се правят от десетилетия въпреки доказателствата за това да са най-малкото ненадеждни.

Ново проучване показва, че някои от представителите на флората са в състояние да усещат звуци, като клокоченето на вода или бръмченето на насекоми. 

Изследователи от Австралия установиха, че някои растения освен това не харесват определени звуци и се отдръпват настрана от тях, съобщава Scientific American.

В своето изследване Моника Галиано (Monica Gagliano), еволюционен биолог от Университета на Западна Австралия, и нейните колеги изследват разсади от грах, които слагат в съдове, изглеждащи като обърнат Y. Едното крило на Y-съда е сложено във вода или в тръба, през която навлиза вода; а другото крило има само с почва. 

Оказва се, че корените растат само в посоката на тръбата с вода, без значение дали е лесно достижима или скрита в тръбата. "Те просто знаят, че водата е там, дори ако единственото нещо, по което я разпознават, е звукът от падането в тръбата", обяснява Галиано.

Когато на разсадите бива даден избор между тръбата с вода и овлажнена почва, корените предпочитат второто. Хипотезата на Галиано е, че тези растения използват звукови вълни, за да засекат водата от разстояние, но следват градиента на влагата към източника й като своя цел.

Резултатите са публикувани в списание Oecologia.

Това проучване не е първото, което показва, че флората може да разпознава и интерпретира подобна информация. Проучване през 2014 г. показа, че Резуховидката (Arabidopsis), роднина на зелето, може да направи разлика между звуците на дъвчеща гъсеница и вибрациите на вятъра - растението произвежда повече химически токсини когато "чуе" запис от хранещи се насекоми. 

"Склонни сме да подценяваме растенията, защото тяхната реакция обикновено е по-малко видима за нас. Но листата се оказва, че са изключително чувствителни детектори на вибрации", отбелязва тогава авторът на проучването Хайди Апел (Heidi Appel), учен от Университета в Толедо. 

Друга подсказка, че растенията могат да чуват, идва от феномена "бръмчащо опрашване", при което бръмченето на пчелата на определена честота стимулира изпускане на полен. При други експерименти се установява, че звуци могат да доведат до хормонална промяна в растения, влияят върху приема им на кислород и променят нивата на растежа им. 

Михаел Шьонер (Michael Schöner), биолог от Университета в Грайфсвалд, Германия, който не участва в новото проучване, смята, че растенията имат органи, които да възприемат шумовете. "Звуковите вибрации могат да предизвикат реакция на растенията чрез механорецептори - това могат да са много фини, космени структури, всичко, което може да действа като мембрана", обяснява Шьонер.

Новото проучване повдига въпросителни относно това дали акустичното замърсяване влияе върху растенията така​, както върху животните, отбелязва Галиано. "Шумът може да блокира информационни канали между растенията, например, когато те се нуждаят от предупреждение между тях за нападащи ги насекоми", допълва тя. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.