Може ли хантавирусът да се предава от човек на човек и има ли нужда от нова карантина?

Хантавирус уби човек в Китай. Има ли нова заплаха?

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2020 в 14:24 4895 0

Кредит Pixabay

Китаец почина в понеделник, след като даде положителна проба за хантавирус, което даде повод на мнозина да се разтревожат. че ще се появи евентуално ново огнище на фона на глобалната пандемия.

Имат ли основание тези опасения? Не.

Докато светът е все още под заплахата от разпространението на новия коронавирус, новината за друг вирус, убил човек в Китай, добави още  паника и напрежение. Белодробният хантавирусен синдром (HPS - Hantavirus Pulmonary Syndrome) е най-новото притеснение сред интернет потребителите.

Мъжът, който почина в Китай, даде положителна проба за хантавирус. След като новината се разнесе онлайн, хората започнаха да се притесняват, оставайки с впечатлението, че става въпрос за „съвсем нов“ вирус, произхождащ от азиатската страна, който ще се превърне в пандемия, точно като COVID-19.

Спекулациите, свързани с предаването на хантавируса, скоро завладяха социалните медии. Някои подчертават, че хантавирусът се предава от човек на човек и с появата на ново огнище може да бъде удължен карантинният им период.

Но може ли вирусът да се разпространява от човек на човек?

Има ли нужда от карантина?

Преди да прибързате със заключенията, нека разберем как всъщност хората могат да се заразят с HPS.

Global Times в туитър съобщи, че мъж от провинция Юнан в Китай е починал, след като е бил тестван положително за хантавирус. Останалите пътници в автобуса също са тествани, но резултатите им не са готови.

Ето туита:

Туитът става популярен онлайн  на фона на тежката ситуация на увеличаващите се случаи на COVID-19. Някои потребители на интернет изпадат в паника, предполагайки, че периодът на карантина може да се увеличи и заради епидемията на хантавирус.

Симптоми на белодробния хантавирусен синдром

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определят белодробния хантавирусен синдром (HPS) като "тежко, понякога фатално, респираторно заболяване при хората, причинено от инфекция с хантавируси". 

Ранните симптоми на хантавирус включват умора, треска и мускулни болки, особено при големите мускулни групи. Хората може да изпитат главоболие, виене на свят, втрисане и коремни проблеми, като повръщане и диария. Късните симптоми на HPS включват задух и изпълване с течност на белите дробове.

Дали произходът на хантавируса е Китай?

Не. Първото огнище на хантавирус е от май 1993 г. в югозападната част на САЩ, в район между Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта, известен като „Четирите ъгъла“. Млад индианец Навахо, страдащ от недостиг на въздух, е докаран в болница в Ню Мексико, където умира веднага. Докато преглеждат резултатите от случая, медицинският персонал открива, че годеницата на мъжа е починала няколко дни преди това, проявявайки подобни симптоми. CDC в своя доклад също отбелязва, че случаи на HPS са потвърдени и на други места в Америка, включително Канада, Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Панама, Парагвай и Уругвай.

Може ли хантавирусът да се предава от човек на човек?

За разлика от коронавируса, хантавирусът не се пренася във въздуха. HPS не може да се предава от човек на човек. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязват, че човек може да се зарази с хантавирус чрез контакт с урина на гризачи, слюнка или изпражнения. Няма доказателство, че хантавирусът може да се предава от един човек на друг.

Но ако някой докосне очите, носа или устата си, след като е пипал изпражненията, урината или материалите за гнездене на гризачи, се подлага на риск от заразяване. И отново: Няма доказателства, че хантавирусът може да се предава от човек на човек.

Освен това е важно да се отбележи, че не се знае дали домашните любимци като кучета и котки не пренасят хантавирус.

Има ли нужда от карантина?

Тъй като хантавирусът не се пренася по въздуха и няма свидетелства, че се предава от човек на човек, карантина не е необходима. И няма нужда да се създава паника и по отношение на хантавируса. Препоръчително е да се храните чисто, да сте здрави, да следвате физическа дистанция и да продължите самокарантирането, тъй като те са единственият възможен начин за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Заключение:

И така, хантавирусът или HPS не е нов вирус и не трябва да се изпадате в паника, ако се натъкнете на новини, свързани с него. Вирусът се е проявявал и в миналото. засега всички трябва да стоим вкъщи, да поддържаме хигиена и физическа дистанция, за да можем да ограничим разпространението на коронавирус, непосредствената заплаха в момента.

И не, хантавирусът не се предава от човек на човек. Той не се предава по въздуха за разлика от COVID-19, следователно карантина няма да е необходима

Източник:

Hantavirus, Centers for Disease Control and Prevention

Transmission. How People Get Hantavirus Infection. Where Hantavirus is Found, Centers for Disease Control and Prevention

Hantavirus Fact Check: Can the Virus Transmit From Human to Human and Do You Need to Quarantine? Know How People Can Be Infected With HPS, latestly

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !