14 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Можем да ядем храна от пода до 5 сек. след падането, потвърдиха учените

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2017 в 09:18 58860

Храна, паднала на пода, може да бъде консумирана, стига да я вдигнем до 5 секунди. Това старо правило беше официално потвърдено от специалистите, съобщава Indipendеnt.

Проф. Антъни Хилтън (Anthony Hilton) от университета Астън (Aston University) обяснява, че макар яденето на храна, падала на пода, никога да не е напълно без риск, то често цитираното правило на петте секунди е достатъчно безопасно.

Всичко зависи от това какъв е вида на храната и на каква повърхност е паднала. По-лошо е да се яде храна, паднала на гладки повърхности като плочки, отколкото върху килими, тъй като се пренасят повече бактерии. Също така лепкави храни като мармалад или сладолед събират повече мръсотия.

"Очевидно храна, покрита с видима мръсотия не бива да бъде поглъщана, но докато на външен вид не изглежда заразена, науката сочи, че тази храна е малко вероятно да е попила вредни бактерии от няколкосекундния си престой на пода вкъщи", смята проф. Хилтън. "Това не означава, че бактериите не могат да се местят от под на под", допълва той.

"Изследването ни показва, че природата на подовата повърхност, вида на падналата храна и продължителността на времето, прекарано на пода имат значение за количеството бактерии, които могат да се прехвърлят върху храната", обяснява проф. Хилтън, който смята да демонстрира как работи правилото за петте секунди по време на Big Bang Fair, който започва тази седмица в Бирмингам. 

Твърдението му идва след като проучване сред 2 000 души във Великобритания показа, че 79% от запитаните признават, че ядат паднала на пода храна. 

"Това е един прост пример за това как науката е част от ежедневието. От тестване на това дали храната е безопасна до изобретяване на нови храни и напитки, таванът на това как можем да прилагаме науката и техниката е безкраен", коментира Пол Джексън (Paul Jackson), изпълнителен директор на EngineeringUK, организатор на изложението.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
07 май 2021 в 00:092209
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.