НАСА отмени и втория си опит за старт на лунната мисия "Артемис" (видео, обновяване)

Ваня Милева Последна промяна на 03 септември 2022 в 00:01 11326 0

Лунната ракета на НАСА Space Launch System на площадка 39B. Кредит: Walter Scriptunas II / Spaceflight Now

Днес екипът на НАСА бе готов за втори опит за изстрелване на най-мощната си ракета досега като част от мисията "Артемис I" до Луната, след като редица проблеми попречиха на излитането в понеделник, 29 август.

Но отново стартът е отменен след многобройни опити за отстраняване на неизправностите, които не успяха да овладеят изтичането на водород при пълненето на основната степен на ракетата SLS с гориво.

Крайната цел на програмата Артемис е да изпрати хора отново на Луната - и в крайна сметка на Марс

Дългоочакваният старт е планирано да се случи по време на двучасов прозорец, който се отваря в 14:17 EDT (21:17 българско време) на 3 септември може гледате на живо тук. 

Ето още една възможност от Spaceflight Now за наблюдение на подготовката и евентуално старта на мисията:

Обновяване:

18:19

НАСА обяви официално, че днешното отброяване на " Артемис 1" е прекратено, след като опитите за отстраняване на неизправностите не успяха да овладеят изтичането на водород. Лунната ракета Space Launch System няма да излети днес.

17:30
Третият опит за отстраняване на неизправностите за разрешаване на проблема с изтичането на водород на стартовата площадка Артемис 1 не успя. Инженерите на НАСА все още откриват следи от изтичането на водород близо до опашната сервизна мачта. Екипът за изстрелване на НАСА оценява следващите си стъпки.

17:15
Компонентът за бързо изключване е загрял и екипът за стартиране планира да рестартира потока от течен водород, за да види дали течът все още е налице.

16:56
Стартовият екип на НАСА вече изостава с повече от два часа от графика при зареждането на течен водород в основната степен на ракетата SLS. Инженерите продължават да оценяват възможностите за отстраняване на неизправности при изтичането на водорода.

15:09
От НАСА съобщават, че притокът на течен водород в основната степен е възобновен, след като се е загрял този неплътно работещ конектор.

14:49
НАСА е на път да приложи план за отстраняване на неизправностите, след като системата за пълнене с течен водород да се загрее. Те ще изпратят неавтоматични команди за възобновяване на потока от криогенна течност с надеждата, че тръбопроводът ще се уплътни отново и течът ще изчезне.

14:21
НАСА съобщава, че екипът за изстрелване ще изчака около 30 минути, за да позволи на този конектор да се загрее, преди да опита отново да подаде водород.

14:21
НАСА отново спря потока на течен водород поради теч, открит в кухината на двигателя на основната степен на Space Launch System. Екипът за изстрелване ще позволи на спукания конектор да се загрее и след това отново ще се опита да подаде водород през линиите.
Спуканото не е в същата зона, където стартовият екип е видял по време на предишния опит за старт.

14:20
Сега течният кислород се изпомпва в основната степен в режим на "бързо запълване".

13:53
НАСА съобщава, че потокът от течен кислород е възобновен след кратко спиране. Екипът за изстрелването смята, че проблемът може да е причинен от високите нива  в резервоара за течен кислород на земята на площадка 39B, след като е бил попълнен след обратното броене в понеделник.

13:42
НАСА за кратко спря потока на течен водород в основната степен поради сигнал за свръхналягане, но екипът съобщава, че горивото отново се зарежда в основната степен на лунната ракета Space Launch System. Има отделен проблем, който стартовият екип обсъжда, който включва системата за течен кислород.

13:25
Свръхстуденият течен водород сега се влива в лунната ракета Space Launch System в режим на бавно запълване. Около 537 000 галона течен водород ще бъдат заредени в основната степен.

13:20
НАСА започва охлаждане на линиите за пренос на течен водород, водещи от наземния резервоар за съхранение на площадка 39B. Процесът започва по-рано в обратното броене днес, след като бе променен графика след понеделник. Промените ще достигнат кулминация в началото на обезвъздушаването на основните двигатели RS-25 около 8 часа сутринта EDT (13:00 българско време).

Кредит: NASA

***

Няколкото дни след отлагането на полета в понеделник, прекарани в анализи и преработване на графика за подготовката за изстрелване, дават на мениджърите на НАСА достатъчно увереност да продължат и насрочат нов старт в събота.

Въпреки че няма гаранция за изстрелване в събота, „ние ще опитаме“, заявява Майк Сарафин, мениджър на мисията „Артемис“, по време на пресконференция в четвъртък вечерта. И макар че стартовият екип ще поеме малко повече риск при опита за изстрелване, това са приемливи рискове, обяснява Сарафин.

Инженерите на НАСА са убедени, че високите показания на температурата на един от четирите двигателя RS-25 на основната степен на ракетата по време на обратното броене в понеделник на "Артемис I" са от неизправен сензор. Последният е трудно може да се замени и затова служителите на агенцията са взели решение да не вземат предвид отчетите му.

От НАСА също така коригираха графика за зареждане на свръхстудените горива в лунната ракета Space Launch System (SLS), което да даде повече време за наливане на криогенен течен водород през изпускателните линии за термично кондициониране на четирите основни двигателя в долната част на основната степен.

Стартовият екип също така откри и след това разреши проблема с изтичането на водород в опашната сервизна мачта близо до връзката между ракетата и нейната мобилна платформа за изстрелване. От понеделник насам техниците на стартовия комплекс 39Б са затегнали отново тръбата, за която се смята, че е виновна за теча.

Опашната сервизна мачта се намира на подвижната палуба на SLS и се свързва с основата на основната степен на ракетата. Кредит: NASA / Spaceflight Now

Екипът по изстрелването на "Артемис 1" ще започне да подготвя наземните тръбопроводи за зареждане с гориво около 6 ч. EDT (13:00 българско време) в събота, а около час по-късно ще започне да вкарва гориво в основната степен на ракетата. Повече от 3 400 куб. метра течен водород и течен кислород ще бъдат заредени в основната и горната степен на ракетата SLS.

Нагнетяването на горивото за главните двигатели ще започне около 8:00 ч. EDT (15:00 българско време), което е по-рано в графика на обратното броене, отколкото преди. Промяната ще даде повече време температурите на двигателите да достигнат подходящите параметри за запалване.

Подозрителният температурен сензор, обвинен за инцидента в понеделник, е предназначен да събира инженерни данни, които показват, че двигателите се охлаждат по време на обратното броене. Двигателите имат и отделни "оперативни летателни уреди", които подават данни към усъвършенстваните системи за наблюдение на състоянието им, които осигуряват самопроверка на състоянието на двигателя непосредствено преди запалване и по време на полет.

"Часът на изстрелване от стартовата площадка за опит в събота ще бъде 14:17 ч. EDT (21:17 българско време)", обявява Майк Сарафин, ръководител на мисията "Артемис" на НАСА, на пресконференция във вторник. "Това е двучасов прозорец."

Служителите на НАСА допълват, че ако ракетата не излети в събота, друго изстрелване може да бъде насрочено още 48 часа по-късно.

Виждат се четирите двигателя Aerojet Rocketdyne RS-25 на основната степен на SLS, докато ракетата се транспортира в космическия център Кенеди през април 2021 г. Кредит:  Stephen Clark / Spaceflight Now

Бордовият компютър на ракетата поема контрола върху обратното броене в T-минус 30 секунди и е проектиран да спре обратното броене, ако двигателите не са с подходящи параметри на температурата и налягането - наречени "стартова кутия" - преди запалването. Четирите двигателя RS-25 на основната степен, всички останали от програмата за космически совалки, ще се запалят в поетапна последователност при T минус 6 секунди.

Когато часовникът за обратното броене удари нула, при условие че двигателите RS-25 преминат успешно автоматичната проверка на състоянието си, бордовият компютър на SLS ще издаде команда за запалване на двата странично монтирани ускорителя на ракетата с твърдо гориво, които ще осигурят повече от 80 % от тягата през първите две минути от полета.

Системата за наблюдение на състоянието на всеки главен двигател е проектирана така, че да открива прекомерни вибрации в случай на лошо стартиране, което позволява на двигателя да се изключи безопасно, преди да предизвика катастрфална "неконтролируема повреда", заявяват от НАСА.

"Имаме усъвършенстван мониторинг на състоянието на двигателите", обяснява Джон Блевинс (John Blevins), главен инженер на НАСА за лунната ракета SLS. "Това са ... наистина най-мощните двигатели за единица маса, които някога са били създавани. Затова се нуждаем от такова наблюдение на състоянието. Има много неща, които следим."

Двигателите RS-25 произвеждат по повече от 4 хиляди тона тяга на морското равнище и ще работят в продължение на осем минути, за да задвижат основната степен на SLS, горната степен и космическия кораб "Орион" до над 30 000 км в час.

Заедно двигателите на основната степен ще изразходват 6 800 литра гориво в секунда, което е достатъчно, за да се източи средно басейн с олимпийски размери за 5 минути.

Тази схеама илюстрира основните елементи на лунната ракета Space Launch System. Кредит: NASA

Дори и с промените в обратното броене и приличните метеорологични условия, няма гаранция, че мисията "Артемис 1" ще стартира през уикенда. Това е риск при всяка космическа мисия, но има 489 задължителни критерия за изстрелване, които НАСА трябва да изпълни, за да може стартовият екип да бъде "готов" за изстрелването на първата лунна ракета SLS.

"Имаме цял набор от неща, които могат да ни накарат да не стартираме в даден ден - време, обхват или технически причини, а и трите могат да объркат нещата", коментира Сарафин. "Говорихме за 489 задължителни критерия за изстрелване, това са само техническите причини, поради които може да не стартираме в този ден."

"Може да се окаже, че има комбинация от технически проблеми или някой е на полигона, където не би трябвало да бъде от гледна точка на обществената безопасност, и просто облачна суперклетка или нещо друго подобно може да ни накара да пропуснем възможността", отбелязва Сарафин. "Няма никаква гаранция, че ще успеем да излетим на 3-ти, но ще се явим, ще опитаме и ще дадем най-доброто от себе си."

Наземните екипи попълниха запасите от течен водород и течен кислород на площадка 39Б след опита за изстрелване по-рано тази седмица, за да се подготвят за още два опита за изстрелване, преди Луната да стане недостъпна за ракетата SLS и космическия кораб "Орион". Ако ракетата не излети до вторник, следващият период за изстрелване ще започне от 19 септември, когато положението на Луната в нейната орбита отново ще направи мисията възможна.

Но преди това НАСА ще трябва да върне лунната ракета "Артемис 1" в сградата за сглобяване на ракети за още проверки на системата за прекратяване на полета, която ще се използва за унищожаване на ракетата, ако тя се отклони от курса след изстрелването.

Времето, необходимо за връщането на ракетата в хангара, повторното тестване на системата за прекратяване на полета, след което връщането на системата за изстрелване в 39Б и подновяването на подготовката за изстрелване вероятно ще отложи изстрелването на "Артемис 1" за октомври.

Схема на етапите на лунната мисия на НАСА "Артемис 1" по време на 42-дневния ѝ полет. Кредит: NASA

НАСА разглежда този полет като първата от три мисии, които ще бъдат жизненоважен тест за хардуера, софтуера и наземните системи, които са предназначени един ден да транспортират първите хора до Марс и отвъд него.

Програмата е кръстена на гръцката богиня Артемида, която е сестра близначка на бог Аполон (мисията "Аполо" е кръстена на този гръцки бог на светлината и изкуствата). "Артемис 1" ще бъде последван от "Артемис 2" и "Артемис 3" съответно през 2024 г. и 2025/2026 г. Артемис 2 ще извърши същото пътуване като Артемис 1, но с четиричленен екипаж, а Артемис 3 ще доведе първия цветнокож човек и първата жена на Луната още през 2025 г. на южния полюс на Луната.

Ако мисията стартира в събота, тя ще тръгне на пътешествие около Луната и ще се спусне в Тихия океан на 11 октомври.

Източници:

NASA proceeding with Saturday launch attempt for Artemis 1 moon mission
Stephen Clark, Spaceflight Now

Artemis I launch team is ready for another 'try' on Saturday
Ashley Strickland, CNN

Artemis 1 moon mission is 'go' for Saturday launch, NASA says
Mike Wall, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !