НАСА показа как се движи боклукът в океана (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 11:34 7258 0

Как се формират островите от боклука, разнасян от океанските течения, показва нова визуализация на модели, създадени от специалисти от НАСА от SVS (Scientific Visual Studio).

Видеомоделът е на базата на множество подробни данни за потока от отломки в океана и окенските течения и показва какво представлява океанът сега в сайта на НАСА. 

Особенностите на теченията водят до това, че в някои райони се формират истински острови от боклук, където всичко, което ихвърлят хората в морето, се събира и плава в практически непроменен вид в продължение на много години.

В НАСА са създали два модела. Първият, наречен ECCO-2, симулира движението на частиците, носени от повърхностни течения. Учените са показали движението на тези частици в продължение на 20 години. Частиците, точките на екрана са аналог на истинския боклук, който плaва в момента между континентите.

Аниматорите използват в симулацията ECCO2 хиляди частици "боклук" (виртуални шамандури) като им прилагат векторите на теченията, за да се види накъде ще се движат тези частици с течение на времето.

Частиците са оцветени в синьо или синьо-зелено в зависимост от скоростта им. С течение на времето островите боклук се образуват във всеки един от океанските басейни.

Поведението на частиците е програмирано по такъв начин, че да изчезват, като приближат брега. Ако частиците не достигнат брега, те попадат на някой "остров от боклук".

Вторият модел се основава на актуалните данни, получени от редица научни организации. През последните 35 години, една от организациите, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) следи морските течения, тяхната температура и соленост. Авторите на проекта са използвали всички налични данни за своя модел на океанските течения.

Резултатът показва, че хаотичните потоци боклук с течение на времето образуват същите пет острова боклук, за които толкова често се говори. Сега, с помощта на този модел, специалистите могат да изучават динамиката на потоците и отломките в него и да предсказват ситуацията през следващите години.

И накрая - комбинирана симулация от двата масива данни - от NOAA в бяло отгоре  и ECCO2 със виртуални частици в циан или синьо под тях. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !