На 11 септември е роден германският оптик Карл Цайс

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 септември 2022 в 00:00 8169 0

Карл Цайс

Кредит Wikimedia Commons

Карл Цайс

На днешната дата през 1816 г. във Ваймар, Германия, е роден германският индустриалец Карл Фридрих Цайс (Carl Friedrich Zeiss), който си спечелва световна известност като производител на фини оптични инструменти.

През 1846 г. Цайс отваря в Йена работилница за производството на микроскопи и други оптични инструменти. Осъзнавайки, че подобренията в оптичните уреди зависят от напредъка на теорията на оптиката, през 1866 г. Цайс наема като изследовател Ернст Абе, физик и математик, преподавател, а по-късно и професор в Университета на Йена, който скоро става и негов партньор. Те наемат и Ото Шот, химик, който разработва около 100 нови вида оптично стъкло и многобройни типове огнеупорно стъкло (по-късно наречено йенско стъкло), в компанията за стъкло, която тримата основават.

След смъртта на Цайс през 1888 г., Абе става де факто собственик на работилниците, но дарява фирмата Цайс своя дял от компанията за стъкло на фондацията Карл Цайс. След смъртта на Шот през 1935 г., неговият дял също е прехвърлен на фондацията. 

През 1945 г. сградите на компанията Цайс в Йена са бомбардирани от съюзническите войски и служителите на фирмата след това се разпръсват и капиталът на фирмата се разделя на две съперничещи си производства в Йена (ГДР) и Оберкохен (ГФР). И двете работят под името Карл Цайс докато не се обединяват отново в една компания през 1991 г. 

И днес Карл Цайс е сред водещите производители в оптичната индустрия. Освен „класическите“ оптични изделия, микроскопи, стъкла за очила, компанията произвежда и медицинска техника, уреди за полупроводниковата индустрия и др. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !