28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На този ден през 1830 г. се провежда състезание между кон и първия парен локомотив в САЩ

| На този ден 28 август 85570
Функционираща реплика в реален размер на локомотива на Купът Том Тъм, построена през 1926 г. от железопътнате компания Балтимор и Охайо. Снимка: flickr/commons

На 28 август 1830 г. първият американски парен локомотив, наречен Том Тъм (Tom Thumb) се състезава с каруца, теглена от кон на компанията Стоктън и Стоукс, от Балтимор до Еликот Милс. Заради технически проблеми побеждава конят.

Том Тъм е първият парен локомотив, построен в САЩ, който се движи по линия за общи превози. Проектиран и създаден от Питър Купър (Peter Cooper) през 1830 г., локомотивът е построен за да убеди собствениците на наскоро създадената железопътна компания Балтимор и Охайо да използват парни двигатели. Дотогава колите се движат по релсите, теглени от коне Тестът се провежда по линията на компанията между Балтимор и Еликот Милс.

Локомотивът не изглежда внушително, но доказва силата си при първото тестово придвижване на 24 август. Прототипът на Купър успешно превозва десетина пътници по единадесет километровото трасе от Балтимор до Релей и така Том Тъм се превръща в първият американски парен локомотив, движил се по комерсиален маршрут.

За състезанието са построени две трасета, по които собствениците на Стоктън и Стоукс предизвикват локомотива на състезание на 28 август. В деня на състезанието Том Тъм лесно се отделя напред от конската кола докато ремък не се изплъзва от зъбчатите колела. Без тяхното задвижване котелът не работи нормално и локомотивът губи мощност, което позволява на коня да го задмине и да спечели състезанието. Въпреки това демонстрацията е успешна и на следващата година от железопътната компанията решават да използват локомотиви и започват изпитвания на парни двигатели.

Източник: History - When a Horse Raced Against a Locomotive During the Industrial Revolution


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.