Най-бързо въртящата се система бели джуджета е източник на гравитационни вълни (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юли 2019 в 10:17 9518 0

Концепция на художник за ZTF J1530 + 5027 . Кредит: Caltech / IPAC.

Международен екип астрономи откри двойна система звезди бели джуджета, които се въртят около общия си център на масите само за шест минути и 55 секунди, по-бързо, отколкото всяка друга позната двойна система.

Очаква се и тези бързо въртрящи се звезди да са един от най-мощните източници на гравитационни вълни, откриваеми с LISA, бъдещия космически детектор за гравитационни вълни, се казва в прессъобщението на Националната обсерватория за оптична астрономия (National Optical Astronomy Observatory - NOAO).

Системата бели джуджета, наречена ZTF J1539 + 5027 или J1539 за кратко, се намира само на 7 800 светлинни години от Земята, а двойката се върти в толкова близка орбита, че цялата двойчна система може да се вмести в Сатурн. Въпреки че се очаква да са относително често срещани, такива системи се оказаха неуловими, като досега са идентифицирани само няколко.

Плътни останки на звезди

След като се разшири в червен гигант в края на живота си, една звезда като Слънцето евентуално ще се превърне в плътно бяло джудже - обект с маса като Слънцето, смачкан до размер, сравним с Земята.

По същия начин, двете звезди в J1539 вече са преминали през този процес. Едната - основната звезда - е концентрирала около 61% от масата на нашето Слънце в обект с радиус от 10 900 км - малко по-голям от този на Земята. Другата звезда има много по-малка маса, само около 20% тази на Слънцето, но пък е по-голяма от своя спътник, така че е по-малко плътна.

Филм с изображения на J1539, направен с 2.1-метровия телескоп на Kitt Peak. Светлината от системата драстично избледнява, когато яркото бяло джудже е засенчено от своя спътник. Видеото е ускорено: в реално време цялата последователност отнема 6.91 минути. National Optical Astronomy Observatory

Бялото джудже с по-ниска плътност и маса е също така и по-бледо, така че когато е между нас и по-яркия си спътник, то напълно закрива последния от наша гледна точка - следователно двойката е „потъмняваща“. Така системата е открита от астрономите в данните, получени от широкообхватното изследване Zwicky Transient Facility (ZTF) на Калифорнийския технологичен институт (Caltech) в обсерваторията Паломар.

"Тъй като затъмняващата звезда минава пред по-светлата, тя блокира по-голямата част от светлината, което води до седемминутния мигащ сигнал, който виждаме в данните от ZTF", обяснява физикът на Caltech Кевин Бърдж (Kevin Burdge).

Такива изключително компактни обекти като белите джуджета, състоящи се главно от изроден електронен газ, които обикалят един около друг на такива къси разстояния, трябва да генерират непрекъснато гравитационни вълни. За съжаление, те са твърде слаби, за да бъдат открити от детектори като LIGO и Virgo, но с бъдещия европейски сателит LISA (Laser Interferometer Space Antenna), това трябва да бъде възможно. Ще е нужно малко търпение - те ще бъдат пуснати едва през 2034 година.

Наблюдаваната орбита на J1539. Кредит: Nature.

Вече е сигурно, че двата компонента на J1539 излъчват гравитационни вълни и без помощта на LISA. Излъчването на гравитационни вълни - предсказано от Алберт Айнщайн през 1916 г. - означава, че от системата енергията изтича и в резултат на това двете бели джуджета се сближават. Наблюденията показват, че всеки ден се сближават с 26 см, точно толкова, колкото е предсказано от Айнщайновата Обща теория на относителността. Те са толкова близо едно до друго, че  двете могат да кръжат в рамките на планетата Сатурн (с диаметър 120 000 км). Някой ден в бъдеще те ще се сблъскат и след това ще се слеят.

Справка: General relativistic orbital decay in a seven-minute-orbital-period eclipsing binary system, Kevin B. Burdge, Nature.

Източници: 

Found: fastest eclipsing binary, a valuable target for gravitational wave studies, National Optical Astronomy Observatory

Astronomers Just Discovered Two Stars Orbiting Each Other Faster Than Any We've Seen, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !