Най-дълбоководният октопод е видян на 7 км под вълните (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2020 в 08:47 5896 0

Дълбоководният октопод „Дъмбо“. Кредит: Springer Nature/Creative Commons Attribution 4.0 International

Това ефирно същество, известно като „октоподът Дъмбо“, е забелязано да плува близо до морското дъно на Индийския океан на почти 7 000 метра под водната повърхност, което е най-дълбоководното наблюдение на живо главоного.

Почти в самото дъно на Яванската падина, най-дълбоката падина на Индийския океан, където не може да проникне нито лъч слънчева светлина, морските биолози заснемат този октопод от рода Grimpoteuthis, който заради размерите си и двете си сравнително големи перки, които приличат на ушите на едноименния герой на Дисни, често се нарича "най-сладкият октопод в света", според National Geographic.

Това е и един от най-дълбоководните известни октоподи, за които се знае, че живеят на повече от 3 000 м под повърхността на океана.

Жълтите точки на картата показват къде е наблюдаван октоподът. Кредит: Alan Jamieson

Новооткритото същество - регистрирано на повече от километър и половина по-дълбоко от всеки октопод, който някога е бил забелязан (предишният рекордьор е видян  на дълбочина 5 760 м) под повърхността - е описано в ново проучване, публикувано в списание Marine Biology.

Изследователите не са сигурни от какъв вид е този екземпляр, но имат сериозно подозрение, че може да е е нов вид, който никога не е бил документиран досега.

Тъй като и двата октопода са забелязани в една и съща област, е трудно да се разбере дали те глобално обитават такива дълбини или това е „резултат от случайна среща с необичайно дълбока популация“, пишат учените.

За да живеят на такива дълбочини, телата на тези същества би трябвало по някакъв начин да се адаптират към екстремното налягане в морските дълбини, отбелязва пред BBC главният учен в експедицията, Алън Джеймисън (Alan Jamieson), който е и старши преподавател в Нюкасълския университет във Великобритания и изпълнителен директор на Armatus Oceanic. "Те ще трябва да направят нещо "хитро" вътре в клетките си. Ако си представите, че една клетка е като балон - тя ще се смачка под натиска. Значи, ще е необходима хитра биохимия, за да е сигурно, че ще запази формата си на сфера", обяснява биологът.

Снимка на океанското дъно на главоного от семейство Cirroteuthidae. Снимката е направена на 523 км североизточно от Барбадос, дълбочина 5145 м на 12 април 1970 г. Образецът е приблизително на 1 м над океанското дъно. Кредит: Nature 1971.

Справка: First in situ observation of Cephalopoda at hadal depths (Octopoda: Opisthoteuthidae: Grimpoteuthis sp.)
Alan J. Jamieson & Michael Vecchione
Marine Biology, DOI: https://doi.org/10.1007/s00227-020-03701-1

Източник: Scientists capture the world's deepest octopus on video, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !