01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-древната азбука в света е иврит, твърди учен

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 ноември 2016 в 13:00 1343910
Надпис на каменна плоча от Египет отпреди почти 3500 години, съдържат най-старата азбука в света, според един изследовател, която е ранна форма на иврит. Снимка: Petrovich

Най-ранната азбука в света, намерена на каменни плочи на няколко места в Египет, е ранна форма на иврит, сочи нов противоречив анализ.

Израилтяните, живели на територията на Египет, трансформират йероглифите на древната цивилизация в иврит преди повече от 3800 г., по време, когато Старият завет разказва за техния живот там, коментира археологът и епиграф Дъглас Петрович (Douglas Petrovich). Носителите на иврит, търсейки начин да общуват писмено с другите египетски евреи, опростяват сложната йероглифна система на фараоните в 22 азбучни знака - предлага изследователят на 17-ти ноември по време на годишната среща на Американските школи за ориенталски проучвания.

"Съществува връзка между древноегипетските текстове и съхранените азбуки", коментира той, цитиран от Science News.

Съществува силен спор между библейските учени и тези, които изследват древните цивилизации. Мнозина твърдят, че независимо какво пише в Стария завет, израилтяните не са живели в Египет толкова отдавна, колкото предполага Петрович. Библейските дати за престоя на израилтяните в Египет са недостоверни, твърдят те.

Учените също така смятат в прждължение на 150 години, че най-старият запис на азбука, който изучава Петрович, може да е базиран на която и да е група от древните семитски езици, но не се знае достатъчно за тези езици, за да се определи един като конкретен.

"Идентифицирането на иврит в древните надписи от Петрович плаче за доказателства", коментира Кристофър Ролстън, библейски изследовател и специалист по семитски езициот университета Джордж Вашингтон в щата Вашингтон.

"Няма как да се каже кой от многото семитски езици е представен в ранната азбучна система", обяснява той.
Произходът на писмеността в различни части на света, включително на въпросната азбука, издълбана в египетските плочи, от дълго време насам е обект на научни спорове. Още през 1920 г. немски учен я определя като иврит, но не успява да идентифицира голяма част от буквите, което довежда да несъстоятелни преводи, които са отхвърени от останалите изследователи.

Петрович казва, че неговият проблясък идва през януари 2012 г. Тогава той провежда проучване в Египетския музей в Кайро и попада на думата израилтяни в текст от 1874 г. пр. н.е., включващ най-ранната известна буква.
Според Стария завет израилтяните прекарват 434 години в Египет - от 1876 г. пр. н. е. до 1442 г. пр. н. е.

Едно ново описание на иврита като най-древната азбука в света трябва да вземе под внимание предложените по-рано знаци (среда) с кореспондиращите им в съвременния иврит (ляво) и египетските йероглифски източници на знаците (дясно).

Петрович тогава комбинира предишни идентификации на някои букви от древната азбука със свои собствени на спорни букви, за да определи, че написаното е на иврит.

Въоръжен с цялата азбука, той превежда 18 надписа, намерени на три места в Египет.

Няколко библейски фигури се появяват в превода, включително Йосиф, който е продаден от братята си в робство и по-късно се превръща във влиятелна фигура в политическия живот на Египет, неговата съпруга Асенат и синът му Манасей. Споменат е също така Мойсей, който отвежда израилтяните извън Египет, според Петрович.

Един от надписите, датиран от 1834 г. пр. н.е., се превежда като: "Виното е по-изобилно от дневната светлина, от пекаря, от благородника". Фразата вероятно означава, че по онова време е имало изобилие от напитки, но недостиг на храна, подозира Петрович. Израилтяните, включително Йосиф и неговото семейство, вероятно се преместват в Египет по време на период на глад.


+ 2
- 1
И аз съм попадал на този сайт, но ми мирише на жълто. Както и опитите на този тип да опровергае Гайд са абсолютно нелепи и си личи, че не разбира нищо от материята. Според мен главния проблем е, че излизат много доказателства, че християнството в основата си е било нещо по-различно от каноните на тези малко знаещи хора.
Ако намериш "Тракийската цивилизация" на траколога Калин Порожанов, там той точно това говори, че туй наречената Дунавска цивилизация, или Винча и тракийската са свързани и дори едни и същи. Използва се и термина прото-траки. Разбира се и като артефакти, знаци и т.н. са абсолютно идентични. А колкото за развитието на тракийската писменост, намери в тубата "Севт Безсмъртния" там едни историци, не са българи, съвсем ясно говорят за страшно много артефакти с тракийска писменост, намерени на Самотраки.
+ 0
- 1
Орел, благодаря за линка, прочетох статията. Действително, там тонът към Гайд е по-мек. Но и там се поставя под въпрос ТРАКИЙСКИЯТ произход на тази писменост. Говори се за Дунавска цивилизация, която вероятно е изчезнала преди идването на траките по нашите земи. Ако траките бяха усвоили тази писменост, щяха да я използват и по-късно. Но, както е известно, това не е станало. Толкова за научната страна на въпроса.
А сега бих искал да посоча другата страна от дейността на братята Гайдарски - сектантската. На този адрес
https://nrbhistory.wordpress.com/2016/04/13/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0% B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/
има доста смущаващи неща. Казваш, че в историята понякога става въпрос за слава, влияние и пари. От това, което прочетох на сайта, стигам до извода, че в дейността на братята Гайд става въпрос за същото. Сериозните учени не се занимават с кабала, окултизъм, съмнителни ритуали и т.н. Изобщо, мирише на гнило тая работа...
+ 1
- 1
Роска напълно фанатично подхождаш към проблема.
Имаше един археолог, който искаше да се забрани да се търси тракийската писменост, но ето и че БАН дори издадоха книга за Тракийската цивилизация, където твърдят, че траките са имали първата прото-писменост. Диана Гергова също в едно интервю каза, че траките са имали писменост и дори дава за пример 1:1 неща, които Гайд твърди. Например има интервюта и със други археолози, които твърдят, че никой не е опровергал научно Гайд и се застъпват за метода му. Пък и самия Гайд се позовава на Александър Фол и т.н. http://www.obekti.bg/misterii/plochkata-ot-gradeshnica-nay-drevnoto-pismo
В идеални условия, може би ще си прав, но само в случай, че не става дума за влияние, средства и слава, а тези неща ги има в науката, и както казах, историята не е като физиката. Но който иска сам ще се запознае с фактите.
+ 0
- 0
Орел, за да оценявам доказателствата в една област, трябва да съм специалист в тази област. В тракологията със сигурност не съм специалист. При това положение нямам друг избор, освен да се доверя на специалистите. Ти като отидеш на лекар, доверяваш ли му се? Предполага се, че да. Иначе не би отишъл. Ако търсиш адвокат, доверяваш ли му се? И т.н. След като НИТО един специалист-траколог не приема НИТО едно от тълкуванията на фактите, направени от Гайд, какво следва? Всички учени са глупаци, само Гайд знае истината? Едва ли. Казваш излязоха книги. Да, но от какви автори? Специалисти или просто последователи на Гайд? Не случайно дадох примера с "торсионната физика". Много хора, които не са физици, са чели "Физика на вярата" от съпрузите Тихоплав, "Физика на Бога" от Б. Палюшев и други подобни четива. И тия хора мислят, че това е наука. Да, ама не е. Защото противоречи на експеримента. Мисля, че ситуацията с Гайд е аналогична.
+ 1
- 1
Роска, вие физиците нали не бяхте по вярата, а по доказателствата? Запознай се с тях, разбира се, ако ти е интересна материята. Физиката е точна наука, докато историята за жалост е тясно обвързана с политиката и всичко е въпрос на интерпретация. Например след като има толкова много независими генетични изследвания за гените на българите/прабългарите и нито един не потвърждава приетите от историците основни теории - тюрска, памиркса, таджикитайска и още много такива, защо няма промяна в теорията за произхода ни?
Но е факт, че много от идеите са му приети, дори излезнаха книги, в които се застъпват точно неговите идеи. Защо не е приет? Предполагам, понеже интер-дисциплинарния му метод към историята се струва доста разтърсващ за политически коректните историци, ще трябва да мине повечко време. В крайна сметка може да си спомним за Шамполион, Шлиман и други неприети първоначално...
+ 2
- 0
http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php

В село Градешница откриха наскоро няколко плочи.
+ 1
- 1
Цитат от номер 3: "...разчетена от българския учен д-р Стефан Гайд преди десетина години..."
Орел, признавам си, че до днес не бях чувал нищо за Стефан Гайд(арски) и брат му Цветан Гайдарски. Разрових мрежата. Доколкото схванах, "откритието" на покойния Стефан Гайд не се признава от нито един траколог. Всички специалисти в областта са единодушни, че става въпрос за спекулации. Аз не съм траколог, а физик, но съм склонен да вярвам на траколозите, а не на Гайд, който не е такъв. Както аз, като физик, се дразня от разни самозвани "специалисти" но т.нар. "торсионна физика" и други "епохални" теории, така и траколозите имат основания да се дразнят от напъните, цялата им наука да бъде обърната с главата надолу. Освен това двамата братя се ползват с лоша слава, като водачи на някаква секта. Това ми е напълно достатъчно, за да съм доста резервиран към тях и дейността им.
+ 6
- 2
Всъщност посоката е обратна, Иврита произлиза от Египтската писменост, понеже като цяло Мойсей, който е египетски жрец, изучил цялата египетска мъдрост, първи започва писмената история и литература на древните Израилтяни (почти нищо общо нямащи с модерните).

А пък Египетската има много общо с прото-тракийската писменост/или култура Винча/, разчетена от българския учен д-р Стефан Гайд преди десетина години, понеже и Египетската не е просто египетска, а е привнесена отвън и развита в Египет.

Разбира се, македонската няма да коментирам, но все пак да дадем малко шанс и на тракийската;-)....
+ 2
- 0
Най-вероятно намерените надписи са преводи от оригинални македонски произведения :)
popleta
Рейтинг : 10221
21.11 2016 в 15:58 1
+ 6
- 0
Да чуем братята македонци какво мислят.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.