01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-големият астероид, който ще мине покрай Земята през 2021 г., е и един от най-бързите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 февруари 2021 в 00:01 48741
Снимка: Pixabay

Най-големият астероид, който ще премине на сравнително малко разстояние покрай Земята през 2021 г., ще направи най-близкия си подход на 21 март.

Космическата скала ще отмине на дистанция от около 2 милиона км от нашата планета.

Според оцентите на изследователите диаметърът на астероида 2001 FO32 може да достигне 1.7 км. За да придобиете представа, това означава, че може да покрие разстоянието от НДК до стадион "Васил Левски" - разбира се той няма да стигне повърхността на земята непокътнат, но срещата с толкова голяма скала би имала много тежко последици за живота на цялата планета. 

FO32 е доста голям и е класифициран като потенциално опасен астероид (PHA), но траекторията му е известна и няма риск от сблъсък.

Въпреки че няма риск от сблъсък, космическата скала е специална, тъй като е една от най-бързите близко прелитащите познати ни астероиди - той се движи с около 34 км/сек или близо 124 000 км/ч спрямо Земята. За сравнение Земята обикаля около Слънцето с около 30 км/сек.


Тази диаграма илюстрира разликите между орбитите на типичен близо прелитащ до Земята астероид (в синьо) и потенциално опасен астероид или PHA (в оранжево). PHA имат най-близките орбити до земната, в рамките на 8 милиона км, и  са достатъчно големи, за да оцелеят при преминаване през земната атмосфера и да причинят значителни щети. Кредит: NASA / JPL-Caltech

На 21 март 2021 г. FO32 ще бъде най-близо до Земята в 16:03 UTC (18:03 българско време) на разстояние около 2 милиона км. Въз основа на неговата яркост и начина, по който отразява светлината, 2001 FO32 вероятно е с диаметър от 0,767 до 1,714 км, по-голям от ~ 97% от астероидите.

За информация относно наблюдението вижте TheSkyLive.


+ 3
- 0
даже искам да се разбие в атмосверата над българия македония и срърбия и земетресенията да пометът всичко до йемен
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.