Намерено е първото гръбначно, способно да променя структурата на кожата си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 16:54 3762 0

Учени от университета Case Western Reserve (САЩ) са открили нов вид жаба, която е първото гръбначно, известно на науката, което може да променя структурата на собствената си кожа, съобщава списание Zoological Journal of the Linnean Society.

Жабите от вида Pristimantis mutabilis са само около 23 милиметра дълги и живеят в горите на Еквадор. За кратко време те могат да променят външния вид на тялото си до неузнаваемост: бодилите и възлите на гърба й се изравняват и кожата им става гладка. Трансформацията, която продължава 5.5 минути, е озадачила учените, които в началото са сметнали, че е станала грешка при събирането на образците. Интересно е, че самият вид жаби за първи път е открит едва през 2006 г. и неговата невероятна способност на мимикрия тепърва се изследва.

Специалистите смятат, че необичайната способност осигурява на Pristimantis mutabilis защита от хищници, но биологичната природа на този механизъм на мимикрия предстои да се изясни. Впоследствие, използвайки получената информация в хода на изследванията, биолозите са открили друг вид жаби, Prismantis sobetes, които имат подобни способности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !