Намериха най-старата вода на земята в Канада

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2016 в 09:00 5240 0

Кредит University of Toronto

Екип изследователи намират в дълбока шахта в Канада водни образци, датирани на около 2 милиарда години, което чупи рекорда на най-старата досега открита вода на повърхността на Земята от около 500 милиона години.

Групата представи своите констатации на Есенната среща на Американския геофизичен съюз миналата седмица в Сан Франциско, съобщи phys.org.

За втори път канадски учени намират най-старата вода в света - през 2013 година изследователски екип от Университета на Торонто намери вода на 1 милиард години. Образецът е открит на дълбочина от 2,4 километра в мината Кид в град Тиминс в канадската провинция Онтарио. Сега в същата шахта, но още по-дълбоко, изследователите откриват вода, която е по-древна - на 2 милиарда години.

Професор Барбара Шервуд Лолар (Barbara Sherwood Lollar) съобщи, че откритата вода всъщност не е малко. "Когато хората си мислят за тази вода, те смятат, че сме намерили незначително количество вода във вътрешността на скалата", - коментира Лолар пред ScienceAlert. - "Но всъщност, тази вода е много. Тя се влива със скорост от няколко литра в минута - количеството на водата е много по-голямо от очакваното".

Професор Барбара Шервуд Лолар (Barbara Sherwood Lollar) (University of Toronto)

Подземните води обикновено се движат изключително бавно в сравнение с повърхностните води - по-бавно от 1 метър за година. Но сондажите, пробити в мината Кид, показват, че там тя има дебит около 2 литра в минута .

Чрез анализ на газовете, разтворени в тези древни подземни води - в това число хелий, неон, аргон и ксенон - учените са имали възможност да ги датират на най-малко 2 милиарда години, което ги прави най-старата известна вода на Земята.

Те също така открили, че сулфатите във водата е дошъл от взаимодействия между водата и скалите около нея, а не от друг източник. Това означава, че геохимичните условия в тези древни води са откъснати от повърхността и са достатъчни сами по себе си да поддържат микробен живот - независима, подземна екосистема, която може да продължи самостоятелно потенциално милиарди години.

"Ако геоложките процеси могат естествено да доставят стабилен източник на енергия в тези скали, съвременната земна биосфера може да се разшири значително както в ширина и в дълбочина" - заяви един от изследователите, Лонг Ли (Long Li) от Университета на Албърта в съобщение за пресата.

Там, където има вода, има живот, или най-малко шанс за него.

Ако животът може да съществува в такива условия, дълбоко под земята, това е добър знак за потенциалното откриване на микробен живот още някъде в Слънчевата система, например, на Марс или на луните на Юпитер. Ако древните скали на Земята произвеждат толкова много водород и сулфати, които може да служат като "храна" на микробен живот, то може да се окаже, че подобни процеси може да се случват на Марс, коментира Шервуд Лолар. 

Може би. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !