05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Намериха най-старата вода на земята в Канада

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2016 в 09:00 56220
Снимка: University of Toronto

Екип изследователи намират в дълбока шахта в Канада водни образци, датирани на около 2 милиарда години, което чупи рекорда на най-старата досега открита вода на повърхността на Земята от около 500 милиона години.

Групата представи своите констатации на Есенната среща на Американския геофизичен съюз миналата седмица в Сан Франциско, съобщи phys.org.

За втори път канадски учени намират най-старата вода в света - през 2013 година изследователски екип от Университета на Торонто намери вода на 1 милиард години. Образецът е открит на дълбочина от 2,4 километра в мината Кид в град Тиминс в канадската провинция Онтарио. Сега в същата шахта, но още по-дълбоко, изследователите откриват вода, която е по-древна - на 2 милиарда години.

Професор Барбара Шервуд Лолар (Barbara Sherwood Lollar) съобщи, че откритата вода всъщност не е малко. "Когато хората си мислят за тази вода, те смятат, че сме намерили незначително количество вода във вътрешността на скалата", - коментира Лолар пред ScienceAlert. - "Но всъщност, тази вода е много. Тя се влива със скорост от няколко литра в минута - количеството на водата е много по-голямо от очакваното".

Професор Барбара Шервуд Лолар (Barbara Sherwood Lollar) (University of Toronto)

Подземните води обикновено се движат изключително бавно в сравнение с повърхностните води - по-бавно от 1 метър за година. Но сондажите, пробити в мината Кид, показват, че там тя има дебит около 2 литра в минута .

Чрез анализ на газовете, разтворени в тези древни подземни води - в това число хелий, неон, аргон и ксенон - учените са имали възможност да ги датират на най-малко 2 милиарда години, което ги прави най-старата известна вода на Земята.

Те също така открили, че сулфатите във водата е дошъл от взаимодействия между водата и скалите около нея, а не от друг източник. Това означава, че геохимичните условия в тези древни води са откъснати от повърхността и са достатъчни сами по себе си да поддържат микробен живот - независима, подземна екосистема, която може да продължи самостоятелно потенциално милиарди години.

"Ако геоложките процеси могат естествено да доставят стабилен източник на енергия в тези скали, съвременната земна биосфера може да се разшири значително както в ширина и в дълбочина" - заяви един от изследователите, Лонг Ли (Long Li) от Университета на Албърта в съобщение за пресата.

Там, където има вода, има живот, или най-малко шанс за него.

Ако животът може да съществува в такива условия, дълбоко под земята, това е добър знак за потенциалното откриване на микробен живот още някъде в Слънчевата система, например, на Марс или на луните на Юпитер. Ако древните скали на Земята произвеждат толкова много водород и сулфати, които може да служат като "храна" на микробен живот, то може да се окаже, че подобни процеси може да се случват на Марс, коментира Шервуд Лолар. 

Може би. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.