09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

New Horizons е на половината път до най-далечната цел в историята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 април 2017 в 15:35 41990
Снимка: NASA/JHUAPL/SWRI

Космическият кораб на НАСА New Horizons продължава своя път през външните области на Слънчевата система. На 3 април 2017 сондата прекоси половината път от Плутон до новата си цел - обектът от Пояса на Кайпер MU69, срещата с който е насрочена за 1 януари 2019, съобщи НАСА.

"Фантастично е, че достигнахме половината път към следващата ни дестинация. Предстоящото прелитане до MU69 ще постави рекорд за отдалеченост на изследвамния свят", - коментира Алън Стърн, главен изследовател на New Horizons от Югозападния изследователски институт в Боулдър (САЩ).

По-късно тази седмица, на 8 април, New Horizons ще достигне средата точка във времето между най-близкия подход към Плутон, който се проведе на 14 юли 2015 г. и срещата си с MU69. Почти петдневната разлика между средата по разстояние и време се дължи на факта, че апаратът се забавя с времето, отдалечавайки се от Слънцето.

Това съставно изображение е направено от 45 10-секундни експозиции, направени на 28 януари, 2017 г. в жълтия квадрат е отбелязано прогнозното местоположението на MU69 по време на подхода, но самият обект от Пояса на Кайпер е твърде далеч от космическия кораб (877 милиона километра), така че дори и телескопичното "око" на инструмента Lorri на борда на New Horizons не може да го открие. Обектът MU69 се очаква да стане видим за Lorri през септември на 2018 г. NASA/JHUAPL/SWRI

Подготовка за почивка

New Horizons се готви за "зимен сън". Всъщност космическият кораб ще "спи" от 8 април до срещата си с MU69.

Планираният 157-дневен зимен сън е заслужена почивка за космическия кораб. New Horizons е буден в продължение на почти две години и половина от 6 декември, 2014. През този период сондата събра много данни, наблюдавайки десетина обекта от Пояса на Кайпер, съдържащи уникална информация за заобикалящата ги среда. Проучван е и водородния газ, който прониква в огромното пространство около Слънцето, наречено хелиосфера.

Най-детайлното изображение на синята атмосфера на Плутон в истински цветове. NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Близкото прелитане покрай MU69 през януари 2019 г. ще бъде следващото голямо събитие за нас, но New Horizons наистина е мисия за по-широко изследване на Пояса на Кайпер. Освен MU69, ние планираме да проучим повече от две дузини обекти от Пояса на Кайпер, както и прашна среда и заредените частици в нея", - заяви Хел Уивър от научната мисия на New Horizons. 

В момента на космическия кораб е на 5,7 милиарда километра от Земята. Изпратените команди достигат апарата New Horizons след 5 часа и 20 минути. Всички системи на сондата работят нормално. Космическият кораб се насочват към MU69.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.