Няма мъж? Няма проблем - женски питон снася яйца след десетки години изолация

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 септември 2020 в 10:40 7653 0

Кредит pixabay

Кралски питон

Женски кралски питон (Python regius) от зоологическата градина Сейнт Луис в Мисури, САЩ, успява да изненада своите гледачи, когато снася няколко яйца това лято след като не е имала контакт с мъжки питон от десетилетия. Змията е на 62 години, което я прави кандидат за титлата най-възрастна змия, снасяла някога яйца.

Питонът снася изненадващо седем яйца на 23 юли. Две от тях не са живи, а други две са взети за генетично изследване. Останалите три се отглеждат в инкубатор и се очаква да се излюпят следващия месец. 

Целта на генетичния анализ е да провери дали яйцата са получени по полов или безполов път. Безполовото размножаване, наречено факултативна партеногенеза, не се среща често при змиите, но е възможно да се случи. Акулите, птиците и гущерите са единствените други гръбначни, които са способни да се размножават по този начин. При партеногенезата в женския организъм се развива яйце, което не е било оплодено. 

В този случай е възможно женската змия да е съхранявала в себе си сперма в очакване да оплоди яйцата си с нея. В зоологическата градина има един мъжки кралски питон, но те живеят в различни зони. Двете змии не са имали физически контакт от 1990-те години, така че в такъв случай женската трябва да е задържала спермата в продължение на десетилетия. 

Другото забележително в случая е, че женският питон е много по-възрастен от обичайната възраст за възпроизводство на кралските питони. Тя пристига в зоопарка Сейнт Луис през 1961 г., когато е предадена от собственика си. На 62-годишна възраст тя е най-възрастната змия, отглеждана в институция, а в момента вероятно и една от най-възрастните майки кралски питон. 

Източник: Mental Floss - 62-Year-Old Ball Python at St. Louis Zoo Lays Eggs After Decades of Isolation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !