Няма връзка между млякото и повишения холестерол според ново проучване на 2 милиона души

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2021 в 00:01 2465 0

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

Според ново изследване редовната консумация на мляко не е свързана с повишени нива на холестерол.

Изследване, публикувано в International Journal of Obesity, разглежда три големи проучвания и установява, че хората, които редовно пият големи количества мляко, имат по-ниски нива както на добър, така и на лош холестерол, въпреки че техните индекси на телесна маса (ИТМ) са по-високи от тези на хората, които не пият мляко. По-нататъшният анализ на други големи проучвания също показват, че хората, които редовно консумират мляко имат 14% по-нисък риск от коронарни сърдечни заболяване .

Екипът изследователи възприема генетичен подход към консумацията на мляко, като разглежда вариацията в гена на лактазата, свързана с усвояването на млечните захари, наречени лактоза.

Изследването установи, че наличието на генетични вариации, при които хората могат да усвояват лактозата, е добър начин за идентифициране на хора, консумирали по-високи нива на мляко.

"Открихме, че сред участниците с генетична вариация, която се свързва с по-висок прием на мляко, имат по-висок ИТМ, телесни мазнини, но което е важно, имат по-ниски нива на добър и лош холестерол. Също така установихме, че хората с такива генетични вариации имат значително по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Всичко това предполага, че намаляването на приема на мляко може да не е необходимо за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания", съобщава проф. Вимал Карани (Vimal Karani), професор по нутригенетика и нутригеномика в Университета в Рединг.

Новото изследване е проведено след няколко противоречиви проучвания, които са изследвали по-рано причинно-следствената връзка между по-високия прием на млечни продукти и кардиометаболитните заболявания като затлъстяване и диабет. За да се вземат предвид несъответствията в размера на извадката, етническата принадлежност и други фактори, екипът провежда мета-анализ на данни при до 1,9 милиона души и използва генетичния подход, за да избегне грешки.

Въпреки че данните на биобанката в Обединеното кралство показват, че хората с тази лактазна генетична вариация имат 11% по-нисък риск от диабет тип 2, проучването не предполага, че има сериозни доказателства за връзка между по-високия прием на мляко и повишената вероятност за диабет или свързаниите с него признаци като глюкозни и възпалителни биомаркери.

"Проучването със сигурност показва, че консумацията на мляко не е съществен проблем за риска от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че има малко повишение на ИТМ и телесните мазнини сред пиещите мляко. Това, което отбелязваме в проучването, е, че остава неясно дали съдържанието на мазнини в млечните продукти допринася за по-ниските нива на холестерола или това се дължи на неизвестен "млечен фактор" "коментира проф. Карани.

Справка: Karani Santhanakrishnan Vimaleswaran et al, Evidence for a causal association between milk intake and cardiometabolic disease outcomes using a two-sample Mendelian Randomization analysis in up to 1,904,220 individuals, International Journal of Obesity (2021). DOI: 10.1038/s41366-021-00841-2

Източник: No link between milk and increased cholesterol according to new study of 2 million people
University of Reading

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !