
Констатациите на ново проучване подкрепят "хипотезата за пияната маймуна". че дълбоките корени на склонността на хората към алкохола могат да се проследят до общите ни прадеди с приматите. Оказа се, че дивите шимпанзета поглъщат естествен алкохол от ферментирали плодове всеки ден като средният прием е равен на около 14 г етанол - 1-2 човешки стандартни дози питиета, а някои плодове, като смокините, съдържат по-високи нива на алкохол.
Шимпанзетата в дивата природа може би получават дневна доза алкохол, без да изпиват нещо. Изследване на Калифорнийския университет в Бъркли показва, че плодовете, които ядат, съдържат ниски нива на алкохол, благодарение на ферментацията на дрожди. Като се сумират, дневната консумация на плодове на шимпанзета доставя приблизително същото количество алкохол, колкото човек би получил от една до две стандартни дози напитки.
Ето на какво се равнява едно стандартно питие в САЩ.
Това откритие подкрепя идея, която биолозите обсъждат от години, наречена "хипотезата за пияната маймуна". Теорията предполага, че дългогодишното влечение на хората към алкохола не е започнало с бирата, виното или спиртните напитки. То може да е започнало преди милиони години, когато нашите предци примати са научили, че миризмата на ферментиращи плодове е сигнал за храна и енергия.
Заснето с таймлапс видео от фотокапан, поставен в Национален парк Тай в Кот д'Ивоар през 2021 г. Шимпанзе, наречено Портос, пълни устата си с подобни на слива плодове на вечнозеленото дърво Parinari excelsa. Сред шимпанзетата в Тай това е най-популярната храна и има най-високо алкохолно съдържание от всички взети проби от плодови видове. Кредит: Aleksey Maro/UC Berkeley
Често срещана съставка в хранителния режим на шимпанзетата
Шимпанзетата прекарват голяма част от живота си в търсене на плодове. В резерватите Нгого в Уганда и Тай в Кот д'Ивоар учените са проследили местните популации шимпанзета и са взели проби от плодовете, които най-често ядат. Общо те са тествали близо 500 зрели плода от 20 вида.
Резултатите са последователни: средното алкохолно съдържание е около 0,3% на тегло. Това е далеч по-слабо от бирата или виното, но шимпанзетата ядат много плодове - около 4,5 килограма на ден. Ако се умножи, това се равнява на около 14 грама чист етанол дневно, колкото приблизително една и половина стандартни напитки за хора.
Някои плодове съдържат повече алкохол от други. Вид смокиня, наречен Ficus mucuso, съставляваща голяма част от диетата на шимпанзетата в Уганда, понякога достига около половин процент алкохол в сезона на проучването. В Кот д'Ивоар оглавява менюто Parinari excelsa с подобно ниво на алкохол. Ключовият момент: самите плодове, които шимпанзетата ядат най-често, са и тези, които съдържат повече алкохол.
Шимпанзе яде смокини в Нгого в Национален парк Кибале в Уганда през 2018 г. Биолози от Калифорнийския университет в Бъркли измериха съдържанието на етанол в много видове плодове, които шимпанзетата рутинно консумират, и установяват, че те съдържат значителни количества - достатъчно, за да се предположи, че маймуните са хронично употребяват алкохол с храната. Кредит: Aleksey Maro/UC Berkeley
Колко е това по човешки критерии?
За шимпанзе с тегло от 35 до 40 килограма, тези 14 грама са впечатляващи. Коригирано спрямо телесното тегло, това е все едно човек да пие около 2,2 до 2,6 напитки на ден.
Интересното е, че проучването не е съобщило за пиянско поведение. Шимпанзетата не са се препъвали, нито са се държали необичайно. Въпреки това, по време на обилни хранения, като например преяждане с десетки зрели смокини наведнъж, краткосрочният прием на алкохол може да се покачи много по-високо. Авторите изчисляват, че 75 зрели смокини могат да доставят около 10 грама етанол наведнъж, но отбелязват, че ефектите от това при дивите шимпанзета все още са неизвестни.
Защо плодовете ферментират
И така, защо плодовете изобщо съдържат алкохол? Отговорът се крие в дрождите. Тези микроби живеят естествено върху плодовите кожи и се хранят със захари, докато плодът узрява. Страничният продукт е етанол, същият алкохол, който се съдържа във виното или бирата.
За животните, живеещи в богати на плодове гори, лекият полъх на етанол може да бъде надежден знак: този плод е узрял, сладък и си струва да се яде. В продължение на милиони години плодовете, дрождите и животните, които се хранят с плодове, са еволюирали заедно по този начин. Растенията се възползват, защото животните разпространяват семената им. Дрождите се възползват, защото се придвижват до нови плодове. Животните се възползват, защото намират високоенергийна храна.
Шимпанзета споделят плодове. Пируват. Кредит: Anna Bowland / Cantanhez Chimpanzee Project / University of Exeter
Какво означава това за хората
Генетичните доказателства подкрепят това дълго партньорство. Както хората, така и големите маймуни носят множество версии на гените за алкохол дехидрогеназа, които произвеждат ензими, помагащи за разграждането на етанола. Една обща генетична промяна прави тези ензими много по-ефективни, адаптация, която предполага, че излагането на алкохол е рутинна част от диетата на приматите от много дълго време.
За хората това излагане по-късно приема нови форми. Археолозите са открили доказателства за умишлена ферментация преди поне 9000 години в Китай и преди 13 000 години в Близкия изток. Но това последно проучване показва, че връзката ни с алкохола е започнала много преди бирата и виното: тя е била вградена в плодовете, които нашите предци са яли.
Не е за напиване
Изкушаващо е да си представим шимпанзетата като купонджии, но така ще пропуснем същината. Проучването ясно показва, че приемът им на алкохол е страничен ефект от консумацията на плодове, а не умишлено търсене на опиянение. Редовните ниски дози са просто част от диетата, богата на плодове.
За учените това изследване е важно, защото показва, че привличането към алкохола може да е дълбоко вкоренено в биологията. Ако нашите предци са еволюирали, за да свързват миризмата на етанол с питателна храна, това би могло да помогне да се обясни защо хората днес все още намират алкохола за привлекателен, дори когато съвременните напитки съдържат много по-високи концентрации от който и да е див плод.
Видео от предишно проучване показва диви шимпанзета, които споделят "алкохолни" плодове.
Предупреждения и отворени въпроси
Както всички полеви проучвания, и това има ограничения. Изследователите са събрали плодове, които изглеждат наскоро паднали или прясно изядени. Ако шимпанзетата всъщност предпочитат плодове, които са по-ферментирали, реалните нива на алкохол в диетата им може да са дори по-високи. Оценките за дневния прием също се основават на публикувани данни за това колко плодове обикновено изяждат шимпанзетата, а не на директни наблюдения върху същите индивиди.
Проучването, публикувано в Science Advances, не е измервало сезонните промени във ферментацията на плодовете, нито е проследявало поведенческите ефекти от различните дози. Така че, макар сега да знаем, че шимпанзетата консумират алкохол редовно, все още не знаем точно как той оформя ежедневното им поведение.
Изводи
За шимпанзетата постоянното излагане на алкохол не е необичайно. Той е част от диетата им, естествен като захарта в узрелите плодове. За хората той предлага перспектива. Нашето очарование от алкохола може да не е просто културно или историческо. То може да е биологично, свързано с древни стратегии за оцеляване в тропическите гори.
Следващият път, когато обелите банан или захапете узряла смокиня, помислете за това: усещате същия слаб сигнал, който може би е водил нашите предци и все още оформя поведението на най-близките ни роднини днес.
Справка: Ethanol ingestion via frugivory in wild chimpanzees, Science Advances (2025). DOI: 10.1126/sciadv.adw1665
Източник: Wild Chimps Naturally Consume Alcohol Daily, Akin To A Couple Drinks, StudyFinds
Още по темата

Човекът
Алкохолът е спомогнал за възхода на древните общества

Животът
Шимпанзета са уловени да споделят пиршества с алкохолни плодове (видео)

Човекът
Ферментиралите храни може да са стимулирали увеличаването на човешкия мозък

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
YKoshev
Доколко съвместими са минерално-суровинният отрасъл и чистата околна среда?
Козон
Мистериозен череп на гръцки хоминин е датиран на поне 286 000 години
Peter Petrov
След многократни експлозии нов тест за мегаракетата на Мъск
поп Дръвчо
Гледайте за първи път на живо как новооткритият "междузвезден посетител" 3I/ATLAS се устремява към нас