
Алкохолът е играл по-голяма роля от допълнение към празненствата в древните общества. Упоребата на местни ферментирали напитки са помогнали на древните общества да се развият по размер и сложност, установява ново проучване.
Проучването, публикувано в Humanities and Social Sciences Communications и ръководено от Вацлав Хрнчирж (Václav Hrnčíř) от Института за еволюционна антропология "Макс Планк" прави връзка между алкохола и възхода на структурираното управление.
Изследователите анализират данни от 186 традиционни общества по целия свят. Те установяват, че общностите, произвеждащи собствени алкохолни напитки, като вино от плодове или бира от зърнени култури, често показват по-високи нива на политическа организация.
Екипът се фокусира върху общества, съществували преди индустриализацията и широко разпространеното колониално влияние, като гаранция, че използваният алкохол е произведен на местно ниво, а не е внесен от външни култури.
Ферментиралите напитки, свързани със сложни политически структури
Корелацията между алкохола и политическата сложност се запазва, дори когато изследователите вземат предвид други възможни обяснения, като например земеделие, околна среда и споделен произход. Макар ефектът да ше умерен, остава постоянен.
Обществата с местни алкохолни традиции са по-склонни да имат многопластови политически системи, което означава, че са имали организирано лидерство отвъд обикновените селски групи.
Изследователите проверяват така наречената "алкохолна хипотеза", която твърди, че употребата на алкохолни напитки помага на хората да си сътрудничат в голям мащаб. Пиенето намалява социалните бариери и засилва груповите връзки, особено по време на общи празненства.
Тези събирания не са били само за удоволствие. Те са помагали за формирането на съюзи, мобилизирали са работната сила и са подкрепяли социалните роли. Лидерите често са използвали алкохол, за да възнаградят лоялността и да укрепят властта си.
Нов набор от данни се фокусира върху прединдустриалните общества
За да проверят тази идея, Хрнчирж и екипът му събират нов набор данни. Тъй като съществуващите междукултурни бази данни не съдържат подробна информация за алкохола, изследователите преглеждат етнографски източници, за да документират къде се употребяват местни напитки.
Те се фокусират върху недестилираните ферментирали напитки, които имат по-ниско алкохолно съдържание и по-малко вредни ефекти от съвременните алкохолни напитки.
Използвайки байесови статистически модели, екипът измерва доколко алкохолът е повлиял на политическото развитие. В най-простите модели наличието на алкохол показва силна връзка с по-сложна политическа организация.
Но когато включиха други променливи – особено селското стопанство – ефектът на алкохола стана по-малък. Земеделието очевидно играе вече по-голяма роля в оформянето на ранните общества, но алкохолът все още изглежда, че дава социален тласък на сътрудничеството.
Географско местоположение на обществата от Стандартната междукултурна извадка, включени в "широки" a) и "консервативни" (b) извадки. Символите показват наличие (триъгълници) или отсъствие (кръгове) на местни алкохолни напитки. Черните точки показват общества, изключени от анализите. Кредит: Hrnčíř et al.
Алкохолът като един от многото фактори
Резултатите от проучването показват, че алкохолът е спомогнал за по-лесното формиране на ранните държави, макар че не е бил единственият двигател. Той е предоставял социално "лепило", което е улеснявало хората да живеят и работят заедно в по-големи групи. На някои места нуждата от алкохол може дори да е стимулирала първите опити в земеделието.
Но алкохолът си има своите граници. Тези му ефекти стават по-слаби в модели, които отчитат земеделието и околната среда. Но изследователите установяват, че ферментиралите напитки са по-често срещани в сложните общества, отколкото в по-простите. Следователно алкохолът може да е бил един от няколкото инструменти – наред със земеделието, религията и търговията – които са подкрепяли възхода на цивилизациите.
Въпреки положителните групови ефекти, проучването отбелязва, че алкохолът може да предизвика и конфликти. В някои общества празненствата с пиене често са завършвали със свади. В добре интегрираните култури обаче социалното пиене обикновено се е случвало по време на ритуали, празненства или след работа. За древните общества пиенето обикновено не се е възприемало като проблем, освен ако не стане прекомерно и самотно, тогава опасностите от консумацията на алкохол в някои случаи могат да надвишат потенциалните му социални ползи.
Справка: Hrnčíř, V., Chira, A.M. & Gray, R.D. Did alcohol facilitate the evolution of complex societies?. Humanit Soc Sci Commun 12, 1091 (2025). https://doi.org/10.1057/s41599-025-05503-6
Източник: Alcohol and the rise of complex societies, MPI f. Evolutionary Anthropology
Още по темата

Човекът
Останки на 19 диви свине показват, че в праисторически Иран е имало пиршества преди зората на земеделието

Животът
Шимпанзета са уловени да споделят пиршества с алкохолни плодове (видео)

Човекът
Как се е празнувало зимното слънцестоене в Древна Гърция?

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Прост Човек
Стъклените бутилки съдържат 5 до 50 пъти повече микропластмаси от пластмасовите бутилки
dolivo
Най-старите "човешки" фосили в Япония, се оказаха нечовешки, твърди ново проучване
dolivo
Как „зеленото побутване“ стимулира устойчивите избори на хората
helper68
Натурални суперколайдери: Черните дупки могат да се използват ускорители на частици