29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов алгоритъм може да контролира анестезията на пациенти при операции

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2020 в 00:54 34750
Снимка: pixabay

Учени от Масачузетския технологичен институт MIT и Масачузетската болница разработват нов алгоритъм на изкуствен интелект, който може да контролира безсъзнанието на пациенти под анестезия при извършване на медицински процедури като операции например. 

Алгоритъмът е трениран върху симулирани пациенти по време на симулирана операция и усвоява как да подава дози от анестетика пропофол, така че пациентът да остане под препоръчаните нива на анестезия с дори по-голяма ефективност от съществуващите технологии, събощават Tech Xplore. Системата все още не е използвана върху изтински пациенти, но някой ден може да отнеме част от натоварването на лекарите, така че те да се съсредоточат върху други по-отговорни моменти на процедурите.

"Досега нашият подход се представя по-добре от често използваните [контролери на дозите анестетик] и остава стабилен при различни промени в метаболизма на лекарството и ефектите при пациентите", обяснява експертът по статистика в невронауката Габриел Шамберг (Gabriel Schamberg). 

Накратко настройвайки алгоритъма да разпознае и да се адаптира към минутните промени в мозъчната активност на пациента, Шамберг и екипът му успяват да създадат контролер, който е много по-точен от съществуващите днес. А променяйки факторите, използвани при симулираните пациенти, учените показват, че алгоритъма може да се адаптира и към нови пациенти в реалния живот. 

"Лабораторията ни постигна значителен прогрес в разбирането как анестетиците влияят на мозъчната активност", добавя Шамберг, "и сега мултидисциплинарен екип изучава как по-точно да се определят дозите анестетик от записите на нервната дейност".

Източник: Futurism - MIT TRAINS NEURAL NETWORK TO KEEP PATIENTS ANESTHETIZED DURING SURGERY


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.