29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов рекорд в точността на атомните часовници

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 април 2015 в 08:39 37620
Снимка: Brad Baxley and Ye Labs

Учени са представили нова версия на атомен часовник на базата на стронций, който избързва или закъснява с една секунда за 15 милиарда година, според доклад, публикуван в списание Nature Communications.

В съвременните атомни часовници лазери забавят движението на атоми като по този начин те се охлаждат до температура, близка до абсолютната нула. Освен това лазерното излъчване кара електроните на атомите да прескачат между енергийните нива.

В основата на принципа на атомния часовника е регистрацията на тези преходи, като точността на часовника зависи от това доколко точно може да се измери честотата на тези преходи.

Друго важно качество на един атомен часовник е неговата стабилност. Тя се определя от това доколко съвпадат интервалите от време между самите преходи. 

В началото на миналата година, група от физици, водена от Чун Йе (Jun Ye) от американския Национален институт за стандарти и технологии е представил  нов модел атомен часовник, който ще закъснява или избързва с една секунда на 5 милиарда години, което е нов абсолютен рекорд на точност.

Сега изследователите са успели да утроят точността на часовника и да подобрят стабилността му с 50%.

Тази висока точност и чувствителност на атомните часовници позволява да се използват в много необичайни изследвания. С тях може да се видят ефектите от Айнщайновата теория на относителността като се наблюдава как гравитацията влияе на хода на времето на различни височини - атомните часовници ще тиктакат по-бързо в планините, отколкото в равнините.

Този ефект, според Чун Йе, ще се забележи, дори ако се повдигне часовника на височина от само два сантиметра. Той казва, че тези качества на атомния часовник може да се използват, за да се направи точна триизмерна карта на Земята и други изследвания.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.