Нова научно обоснована интервенция срещу хълцане

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2021 в 00:01 3424 0

Кредит Pixabay

Нова научно обоснована намеса при хълцане е описана от изследователи от Здравния научен център към Университета на Тексас в Сан Антонио (UT Health San Antonio) и други техни колеги в списание JAMA Network Open.

В публикацията учените наричат интервенцията „инструмент за принудително вдишване и поглъщане“ или FISST (forced inspiratory suction and swallow tool). Екипът също така докладва резултатите от проучване на 249 потребители, които са попитани дали инструментът действа по-добре от домашните средства срещу хълцането като дишането в хартиена торба.

Нуждата

„Хълцането понякога е досадно за някои хора, но за други оказва значително влияние върху качеството на живот“, коментира д-р Али Сейфи (Ali Seifi), доцент по неврохирургия в UT Health San Antonio. "Това включва много пациенти с мозъчно-мозъчни и мозъчни травми и пациенти с рак. В това проучване имахме няколко пациенти с рак. Някои химиотерапии причиняват хълцане".

Прост инструмент

FISST представлява твърда тръба с входящ клапан, която изисква силно засмукване, за да се изтегли вода в устата от чаша. Всмукването и преглъщането едновременно стимулират два нерва - диафрагмалния и блуждаещия нерви - за облекчаване на хълцането.

Силното засмукване кара диафрагмата, мускулен сноп, който раздува белите дробове по време на дишане, да се свива. Всмукването и преглъщането също подтикват епиглотиса, клапа, която покрива дихателната тръба по време на преглъщане, да се затвори. Това прекратява спазмите на хълцане.

Отзиви на потребителите

FISST спира хълцането в почти 92% от случаите, съобщават потребителите. Що се отнася до удовлетворението, 226 от 249 участници (90,8%) отговарят положително на въпроси дали им е удобен инструментът.

По друга мярка, субективна ефективност, 183 от 203 участници (90,1%) посочват, че FISST е ефективен. 

Инструментът, разработен в UT Health San Antonio от д-р Сейфи с участието на студенти по медицина, се предлага на пазара от компания в Колорадо съгласно лицензионно споразумение с университета и е приет от голяма верига супермаркети.

Относно проучването

Изследователският проект започва с 600 лица, заявили, че имат хълцане, са получили FISST. От тази популация 290 души са отговорили на анкета за опита си с използването на устройството в сравнение с други средства, които са използвали. От тях 249 отговарят изцяло на анкетата и са включени в анализа на изследването.

Скалата е от 1 до 5, като 5 означава, че респондентите са много доволни от FISST, а 1 означава, че предпочитат да използват домашни средства.

Респондентите са предимно възрастни над 18 години (70%) и са наполовина жени и наполовина мъже. 

Що се отнася до честотата на хълцане, 69% съобщават, че са ги имали поне веднъж месечно, а повечето случаи (65%) са преходни, с продължителност по-малка от два часа.

Справка: James Alvarez et al, Evaluation of the Forced Inspiratory Suction and Swallow Tool to Stop Hiccups, JAMA Network Open (2021). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2021.13933

Източник: Team describes science-based hiccups intervention, University of Texas Health Science Center at San Antonio

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !