04 December 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови начини за съхранение и използване на ВЕИ в бита и транспорта показват български учени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 June 2021 в 13:47 35850
Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Третата отворена среща по Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)” ще се проведе онлайн на 11 юни, петък, от 10:30 часа. Събитието ще е достъпно на:

https://zoom.us/j/95776946591?pwd=V0lKWGdsZGR4UjV4cEw4S3FybzUxZz09

Проф. дтн Христо Василев от Технически университет- София ще изнесе лекция на тема: „Ролята на биомасата и геотермалната енергия в енергийния преход“. На срещата ще бъдат представени резултати от научната работа в трите компонента на програмата: „Съхранение и преобразуване на възобновяема енергия“, „Електрически превозни средства и водородна мобилност“ и „Ефективни методи за улавяне и оползотворяване на СО2“.

В рамките на изследванията си по ННП „ЕПЛЮС“ българските учени разработват нови методи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта. По време на срещата ще бъде представен напредъкът по двата демонстрационни проекта на програмата. Проектът „Зелена къща“ демонстрира автономно топло- и електрозахранване на малки еднофамилни къщи или бизнес обекти чрез хибридна енергийна система с нулеви емисии. В рамките на програмата се разработва и проект „Тролейбус с хибриден удължител на пробега „батерия/горивна“. Ще бъдат представени и първите критични анализи върху състоянието на научните изследвания и пазара в областите на програмата, както и защитени с патенти и полезни модели разработки.

Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС) е финансирана от Министерството на образованието и науката.

За участие в събитието са поканени служебният министър на образованието и науката чл.-кор. Николай Денков, зам.-министърът на образованието и науката проф. Нели Косева, членове на Надзорния съвет, представители от министерствата на енергетиката и транспорта.
Пълна програма на събитието може да видите тук: https://www.bas.bg/?p=34524


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.