Ново лекарство забавя болестта на Алцхаймер с 80%

Медикаментът се насочва към проблемна област, различна от протеина бета-амилоид

Катя Димитрова Последна промяна на 01 август 2016 в 10:00 34193 0

Кредит THOMAS DEERINCK, NCMIR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Най-сетне, има лекарство, което изглежда има голям ефект срещу развитието на болестта на Алцхаймер. Нужни бяха 30 години, за да се разработи, но това лечение е доказано успешно сред голям брой хора с леки до умерени симптоми на заболяването.

"Това е значимо събитие в историята на болестта на Алцхаймер и изследванията на деменцията", казва Мария Карило (Maria Carrillo) от американската Благотворителната асоциация за Алцхаймер, цитирана от New Scientist.

Лекарството, наречено LMTX, е първото, което дава наистина обещаващи резултати във фаза III на клиничните проучвания.

"Нашите резултати са безпрецедентни в сравнение с всички други", изтъква Клод Уишик (Claude Wischik) от Университета в Абърдийн, Великобритания, и съосновател на фирмата TauRx Pharmaceuticals, която е разработила медикамента.

В изследването за ефективността на терапията участват 891 души с леки до умерени симптоми на болестта. Едни получавали само новото лекарство, а други – от него, но комбинирано с други. Трета група била третирана чрез т.нар. плацебо ефект.

След 15-месечни тестове на когнитивните способности, станало ясно, че тези, които приемат само LMTX, имат забавяне на прогресията на болестта с цели 80%.

Ядрено-магнитният резонанс пък показва, че мозъчната атрофия се забавила с между 33 и 38 на сто при тази група пациенти, в сравнение с онези, които приемали друга комбинация от лекарства или били лекувани с плацебо.

Уишик посочва, че семействата на някои от участвалите в проучването засипват откривателите на лекарството с благодарността, че са дали на техен роднина нов живот.

"В проучване с този размер, е окуражаващо да видим подобрения от такъв мащаб в тестовете“, посочва Серж Готие (Serge Gauthier) от Университета „Макгил“ в Монреал, Канада, който представи резултатите от проучването на международна конференция в Торонто.

„В област, измъчвана от неуспехите на нови лекарства в крайния етап на проучванията, и където е имало скромен терапевтичен напредък през последното десетилетие, аз съм развълнуван от обещанието, което LMTX ни дава“, казва Готие.

Любопитно е, че това е първият медикамент, който се насочва към протеина тау, предпоставка за появята на анормални протеинови възли, които се натрупват и разпространяват в мозъка на болните, нарушавайки неговата функция. Досегашните лекарства се фокусираха върху друг протеин – бета-амилоид, който също се натрупва в мозъка, като образува плаки, много от тях смятани за основната причина за мозъчна дегенерация.

Резултатите от насочените към бета-амилоид изследвания обаче са почти винаги разочароващи. Успехът на LMTX предполага, че тау-възлите може да са основната причина за симптоми на Алцхаймер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !