Ново проучване на експериментите с "дигитална дрога", доставяна чрез звук (аудио)

Ваня Милева Последна промяна на 05 април 2022 в 07:14 12469 0

Хората имат невероятна способност да намират интересни нови начини "да се надрусат" - смъркане, дъвчене или дори инжектиране на различни вещества.

В ново проучване се изследва сравнително нов начин за промяна на съзнанието, който използва дигитални звуци, подавани с различни честоти във всяко ухо. Като се настройват на тези „бинаурални бийтове“, някои хора съобщават, че се чувстват отпаднали или че е намаляла болката им, подобрила се е паметта им, облекчила се е тревожността и депресията им.

Какво представляват бинауралните бийтове? 

Когато чуем два тона - по един във всяко ухо - които са малко по-различни по честота, мозъкът ни извлича звук с разликата в честотите. Това се нарича бинаурален бийт (ритъм).

Ето един пример: Да приемем, че чуваме звук в лявото си ухо, който е с честота 132 херца (Hz). А в дясното си ухо - звук, който е с честота 121 Hz.

Мозъкът обаче постепенно изпада в синхрон с разликата - или 11 Hz. Вместо да чуваме два различни тона, чуваме тон с 11 Hz (в допълнение към двата тона, подавани на всяко ухо).

Бинауралните бийтове се считат за слухови илюзии. За да работи бинауралният бийт, двата тона трябва да имат честоти по-малки от 1000 Hz, а разликата между двата тона не може да бъде повече от 30 Hz. Тоновете трябва да се слушат отделно, по един за всяко ухо.

Бинауралните бийтове са изследвани в музиката и понякога се използват за подпомагане на настройката на инструменти, като пиана и органи. Съвсем наскоро са свързани с потенциални ползи за здравето.

За да определи какъв вид комбинация може да съществува между употребата на по-традиционни психоактивни вещества и експериментирането с бинаурални бийтове, екип от изследователи от Австралия и Великобритания работи в т.нар. "Глобално проучване на наркотиците за 2021 г." (2021 Global Drug Survey), проучване на повече от 30 000 индивида от 22 страни.

Те откриват, че около 5% от анкетираните са използвали на бинаурални бийтове през последната година. От тях малко над един на всеки десет са го правили само за развлекателни цели.

Повечето потребители са били тийнейджъри до началото на 20-те, използвали са забранени вещества като MDMA или канабис и са от САЩ, Мексико, Великобритания, Бразилия и Полша.

Освен търсенето на психеделичен трип, причините им да експериментират с бинаурални бийтове са били много разнообразни.

„Това е нещо много ново, ние просто не знаем много за използването на бинаурални бийтове като дигитални наркотици“, разказва водещият автор Моника Барат (Monica Barratt), социолог от университета RMIT в Австралия.

„Проучването показва, че това се случва в множество страни. Имахме откъслечна информация, но това е първият път, когато официално попитахме хората как, защо и кога ги използват."

Бинауралните бийтове

Самият феномен на бинауралните бийтове не е нов, за първи път се появява в литературата още в средата на 19 век. Но благодарение на лекотата, с която хората вече могат да настройват психеделичния ритъм, съставено от различни честоти, и да ги споделят онлайн, бинауралните бийтове стават все по-популярна форма на изкуство.

Теоретично се смята, че бинауралните бийтове предизвикват промени в мозъка, благодарение на начина, по който нашата сензорна система интерпретира различни ниски честоти, когато се подават отделно във всяко ухо.

Слушайки 400 херца тон в едното ухо например и 440 херца в другото, и мозъкът ще го интерпретира като единично, глухо бръмчене от 40 херца, разположено някъде в черепа.

Кредит: Binaural Beats, Mood and Memory, Published by Steven Novella under Neuroscience

Тази интерпретация изисква повече от нашия периферен слухов апарат – той използва комплекс от хардуера на мозъчния ствол, заровен дълбоко в главите ни, подтиквайки много неврони да се синхронизират във вълнови модели, свързани с релаксацията.

Нашият мозък има пет различни вида вълни. Най-общо казано, нискочестотните вълни са "делта" и "тета” състояния, които могат да засилят релаксацията и да подобрят съня. По-високите мозъчни честоти са "гама”, които може да направят човека по-фокусиран или по-лесно да си спомня.

Средните честоти са свързани с вниманието. Мозъкът преминава в "алфа" състояние, когато фокусът се обръща навътре (както при медитация), и в "бета" състояние, когато вниманието е настроено към света наоколо.

Кредит: healthline, Ruth Basagoitia

Такава е теорията. Въпреки че има някои проучвания, които насърчават по-нататъшно изследване на бинауралните бийтове като средство за облекчаване на остра тревожност, други твърдят, че ползите от бинауралната бийт терапия – поне когато става въпрос за промяна на настроенията и ума – още предстои да се проучва.

Като оставим настрана научния скептицизъм, няма недостиг на експериментатори, готови да дадат бинаурални бийтове. Което за 12 процента от тези, които съобщават, че са ги слушали наскоро, включва опит за възпроизвеждане на психеделично преживяване.

„Подобно на поглъщаните вещества, някои потребители на бинаурални бийтове преследваха психеделично преживяване“, разказва Барат.

Всички потенциални опасения, че слушането на променяща съзнанието музика може да бъде стъпка към злоупотреба с наркотични вещества по-късно, не са подкрепени от проучването. Ако не друго, повечето от тези, които се надяват на промяна на съзнанието, вече са употребявали други незаконни наркотици.

Нещо повече според Барат има много други причини хората да изследват бинаурален звуков пейзаж.

„Много хора гледат на това като възможност за помощ, като например терапия за сън или облекчаване на болката“ , обяснява Барат.

Дали т. нар. „дигитални наркотици“ генерират повече шум, отколкото наркотично опиянение, е обект на бъдещи изследвания. Засега статистиката ни дава добра отправна точка за проследяване на поведението на тези, които се самолекуват – или търсят удоволствие – чрез алтернативни средства.

Справка: Who uses digital drugs? An international survey of ‘binaural beat’ consumers
Monica J. Barratt,Alexia Maddox,Naomi Smith,Jenny L. Davis,Lachlan Goold,Adam R. Winstock,Jason A. Ferris … See fewer authors
Drug and Alcohol Review 2022; First published: 30 March 2022 https://doi.org/10.1111/dar.13464

Източници: 

People Are Experimenting With 'Digital Drugs' Delivered Via Sound... And It's Weird
MIKE MCRAE, sciencealert

What are binaural beats?, healthline

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !