Охайо съди пет големи фармацевтични компании за "опиатната епидемия" в щата

Антония Петрова Последна промяна на 01 юни 2017 в 11:22 4583 0

Снимка: Robin Nelson/Zumapress.com/Corbis

Американският щат Охайо заведе дело срещу пет големи фармацевтични компании с обвинение, че са представили невярно рисковете от опиатните медикаменти и са рекламирали ползи от лекарства, които не са подкрепени от науката. По този начин компаниите са подпомогнали възникването на опиатна епидемия, твърди главният прокурор Охайо Майк ДеУайн (Mike DeWine).

Щатът търси компенсация за средствата, които е изразходил около кризата, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Scientific American. Делото е заведено в Южно Охайо, където има най-много наркозависими пациенти. Петте компании, които са дадени под съд, са Purdue Pharma, Johnson & Johnson и подразделението й Janssen Pharmaceuticals, Endo Health Solutions - филиал на Endo International, Teva Pharmaceutical Industries и нейното подразделение Cephalon и Allergan.

Все повече щатски и местни управи завеждат дела срещу фармацевтични компании и дистрибутори с искане да поемат отговорност за необятната опиатна криза. Опиоидните медикаменти, между които са и обезболяващите лекарства, и хероина, са считани за виновни за смъртта на 33 000 души в САЩ през 2015 г. - повече от всяка друга година до тогава, показват данните на Центъра по контрол и превенция на болестите в САЩ. 

Според Майк ДеУайн, компаниите са създали смъртоносна каша в Охайо, която сега трябва да оправят. "Това дело е за търсене на правосъдие, то е за справедливост, то е за какво е правилно и какво не", заяви ДеУайн при обявяване на заведената жалба в община Рос. През 2015 г. рекорден брой жители на щата - 3 050, са починали от свръхдози от обезболяващи лекарства и хероин. Данните се очаква да покажат покачване и за 2016 г, щом бъдат окончателно изготвени.

ДеУайн иска съдебно разпореждане, което да спре компаниите в тяхното предполагаемо подвеждане на щата с цел печалба при продажбата на опиати. Главният прокурор настоява и пациентите да бъдат компенсирани за излишните рецепти, които са им били предписвани за медикаменти за хронични болки.

"Тези фармацевтични компании са знаели, че това, което правят, е вредно и въпреки това са го правили", изтъкна ДеУайн. В сърцевината на проблема стоят лекарствата OxyContin, Percocet и други обезболяващи. 

От Janssen определиха обвиненията като законово и фактически неоснователни. Purdue Pharma коментира, че споделя опасенията на ДеУайн относно опиатната криза и е ангажирана да работи за намиране на решение.

ДеУайн, който е републиканец, се очаква да се кандидатира за губернатор догодина. Постъпката му идва след години на призиви за подобни действия от страна на демократите в щата. Кандидатът на демократите Нан Уейли (Nan Whaley) пусна онлайн клипове, в които критикува републиканците в бездействие в кризата с хероина и опиатите. Уейли заяви, че като губернатор, най-големият й приоритет ще бъде да накара компаниите да поемат своята роля в справяне с кризата.

През 2015 г. щатът Кентъки заведе подобно дело срещу Purdue Pharma за 24 милиона долара. Орегон постигна споразумение с производителя на опиоидни обезболяващи Insys за продажбата на фентаниловия спрей Subsys, който е по-силен от хероин, без да е одобрен от регулаторните власти. Орегон е и сред 27-те щата, които през 2007 г. постигнаха споразумение с Purdue, производителят на OxyContin.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !