Оказва се, че вомбатите също имат светеща козина

Ваня Милева Последна промяна на 27 ноември 2020 в 09:35 2434 0

Светещи вомбати под UV светлина. Кредит: Western Australian Museum

Първо бе открито, че птицечовката свети в тъмното, сега вомбати, бандикути (или торбести язовци) и други торбести животни се присъединят към клуба - учените неочаквано откриват, че всички те сияят чудесно във флуоресцентни зелени, сини и розови цветове под UV светлина.

През последните няколко години учените установиха, че биофлуоресценцията е по-често срещана при бозайниците, отколкото сме си представяли, което кара изследователите да осъзнаят колко далеч назад в нашето родословие на бозайници е съществувала тази характеристика - в еднопроходните, най-древният все още жив род бозайници с представител птицечовката (Ornithorhynchus anatinus). 

Естествено, след откритието на флуоресценцията на птицечовката, други изследователи като Кени Травуйон (Kenny Travouillon) и Линет Умбрело (Linette Umbrello) от Западноавстралийския музей на бозайниците, насочват UV светлина към различни образци в колекциите на музея на Западна Австралия.

И не остават разочаровани - и вомбатите, и торбестите язовци светят в неоново сияние.


"Пробвахме само две дузини бозайници, така че не бе задълбочено търсене. Около една трета от тях наистина светеха", заяви пред ScienceAlert Травуйон. Сред тестваните животни са птицечовката (два пъти е проверена), ехидната, бандикута и билиби, опосуми и някои прилепи.

Тези австралийски бозайници се присъединяват към множество други живи същества, които биофлуоресцират, включително насекоми, жаби, риби и гъби.

Биофлуоресценцията се случва, когато живо същество абсорбира високоенергийно лъчение като ултравиолетовото и след това обратно излъчва светлина с по-ниска честота. Установени са много протеини, които могат да направят това в кожата или в други животински тъкани - включително кости и зъби, обяснява пред ScienceAlert Грета Франкъм (Greta Frankham) от австралийския музей.

"Има химически съединения в различни части на животинския организъм, които изглежда флуоресцират, така че не е изненадващо да се установи, че има други химични съединения в други неща като козината, които флуоресцират", разказва Франкъм.

Точните подробности за това как и защо възниква биофлуоресценцията при тези бозайници все още предстои да бъдат определени. Но колкото и да е постигнато, то със сигурност дава някои поразително ярки резултати под UV светлина, като ушите и опашката на този малък зайцеподобен бандикут (Macrotis leucura).

Малкият зайцеподобен бандикут е застрашен вид в пустинята, водещ нощен начин на живот и преследва друго животно, което свети под ултравиолетови лъчи - скорпионите.

Вомбатите и застрашеният източен торбест язовец (Perameles gunnii) също са нощни видове. Много от биофлуоресцентните бозайници, идентифицирани досега, са или нощни, или крепускуларни (най-активни при разсъмване и здрач), но биофлуоресценцията изисква източник на светлина, за да може светлината да се излъчи след това, а UV светлина през нощта е по-малко.

„Може би те могат да виждат много повече от нас“, предполага Травуйон.

"Хищниците сякаш не светят. Мисля, че това е така, защото ако можеха да се виждат добре хищниците, биха загубили всички шансове да хванат плячката си".

Франкъм обаче посочва, че много торбести животни са нощни, така че не е задължително това да е движещ фактор в еволюцията на тази черта.

Макар че не се знае защо някои бозайници светят под ултравиолетовите лъчи, все пак разбрахме колко широко разпространено е явлението. Така че има много да се направи, преди да успеем да съберем отговорите.

Изискват се теренни проучвания, за да се провери дали дори има някакви предимства или недостатъци тази способност в естествената среда на тези животни - но като се има предвид колко уязвими са много от тези австралийски видове, вероятно си струва да се провери дали тази характеристика влияе върху тяхната екология или не, коментира еволюционният биолог Майкъл Бок от Университета в Лунд.

Източник: Stop Everything - It Turns Out Wombats Also Have Biofluorescent Fur, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !