Откриха противоотрова за натравяне с въглероден оксид

Георги Гърков Последна промяна на 13 декември 2016 в 15:40 15740 2

Кредит C. Bickel/G. Grullón/Science Translational Medicine

Въглеродният оксид (CO), който се образува в автомобилни двигатели, печки и камини, е водеща причина за смъртните случаи по света поради натравяне.

Най-доброто противодействие при натравяне към настоящия момент е отпреди 50 години - кислород под високо налягане. 

Нов доклад, публикуван в тазседмичния брой на Science Translational Medicine, разкрива неочаквана алтернатива - невроглобин.

Невроглобинът е протеин, който се открива в мозъка и ретината. Той предпазва клетките от увреждане, като се свързва с кислорода и азотния оксид. Изследователският екип от Университета на Питсбург, воден от д-р Марк Гладуин (Mark Gladwin), първоначално изследва функцията на протеина, когато забелязва, че изолираните невроглобинови молекули почти винаги имат въглероден оксид прикрепен към тях - естествен страничен продукт на разпадането на хемоглобина. "Тогава мислех, че това са лоши новини за нас, защото трябваше да махнем CO от невроглобина", разказва Гладуин пред Science. Но когато през 2012 г. негов колега го пита дали съществува някакъв антидот за отравяне с CO, той осъзнава, че може би вече разполага с отговора.

Натравянето може да стане по два начина. Първо, газът се свързва силно с хемоглобина в кръвта и по този начин спира доставянето на кислород до различните части на тялото. Второ, той инхибира процеса на респирация, който протича в митохондриите на клетката.

"В миналото са изпробвани различни биохимични подходи, за да освободят въглеродния оксид от хемоглобина, но те действително не работят", коментира Ланс Бекър (Lance Becker) от Мединската школа Хофстра Нортуел в Ню Йорк.

В изследването с мишки екипът създава мутирала версия на невроглобина, която се свързва с въглеродния оксид 500 пъти по-силно, отколкото той се свързва с хемоглобина. Молекулите с CO се отделят чрез бъбреците. В рамките на 5 минути след приема на смъртоносна доза CO, невроглобинът спасява 87% от мишките - съобщава екипът.

При все това натравянето с CO също така активира редица имунологични пътища, които предизвикват увреждания в нервната и сърдечносъдовата система. "Дългосрочните ефекти от въглеродния оксид са сложни и затова само да се премахне може да не е достатъчно", обяснява пред Science Уиндъл Уейвър (Lindell Weaver), лекар от Intermountain Healthcare.
"Но тази интервенция може да бъде животоспасяваща, ако се приложи навреме", допълва той.

Екипът на Гладуин сега планира да продължи с проучването на ефективността и безопасността на невроглобина при плъхове, по-големи бозайници и евентуално, при пациенти. Едно от предизвикателствата ще бъде производството на разновидността на невроглобин в подходящи количества за широка употреба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

15.12 2016 в 20:47

Има такава дума, просто не е стилово уместна в тази статия.

12114

1

Вики

14.12 2016 в 03:53

В българския език няма дума НАТРАВЯНЕ!!!. Питайте езиковедите от БАН, питайте токсиколозите от "Пирогов"!