08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открита е нова пещера, но с откраднати свитъци, край Мъртво море

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2017 в 10:14 68460
Пергамент, който е обработен за писане, но не е бил изписан. Снимка: Oren Gutfeld

В скалите на Уади Кумран, близо до брега на Мъртво море, археолози намериха нова пещера, в която разкопките показват, че е имало ръкописи като предишните находки на древни библейски текстове в досега откритите 11 пещери край Мъртво море. А 11-тата пещера е намерена преди 60 години, разказва Business Insider.

"Това е еднo от най-интересните археологически открития и най-важното за последните 60 години в пещерите на Кумран," - заяви Орен Гътфелд (Oren Gutfeld), археолог от Археологическия институт на Еврейския университет и ръководител на разкопките, в прессъобщение на университета.

Входът на пещерата. Снимка: Oren Gutfeld

Повече от 190 библейски свитъци или т.нар. "Кумрански ръкописи" са открити в 11 пещери на Кумран в периода между 1947 г. и 1956 г.  Това са предимно малки фрагменти от книгите на Стария Завет, един пълен текст на книгата на Исая, но най-ценна информация се съдържа в небиблейските текстове.

От особен интерес е връзката между Кумранските ръкописи и ранното християнство. Оказа се, че създадените няколко десетилетия преди раждането на Христос свитъци от Мъртво море, съдържат много християнски идеи. Самата Кумранска общност, възникнала век преди това събитие е подобна на манастир в християнския смисъл на думата - строги правила, обща трапеза, послушание към игумена и сексуално въздържание.

Фрагменти от делви, в които са съхранявани свитъците. Снимка: Oren Gutfeld

Новите разкопки обаче разкриха, че някой друг ги е посетил първи и е плячкосал пещерата. Намерени са отворени и изпразнени делвите, в които са съхранявани свитъците. В тунела, водещ към пещерата са оставени две железни кирки от 50-те, които по думите на изследователите, показват, че бедуини са открили мястото в средата на 20-ти век и са прибрали свитъците.

Иманярите са оставили само парчета от глинените съдове, празен пергамент и кърпа, в която вероятно са увивани свитъците. Находките на кремъчни ножове, върхове на стрели и декоративен печат,  изработен от карнеол, полускъпоценни камъни, разкриват, че пещерата е била използвана през периодите халколит и неолит.

Плат за опаковане на свитъците. Снимка: Oren Gutfeld

Вероятно откраднатите свитъци от Мъртво море са се появили на черния пазар през онези години, според CNN , което е накарало учените да претърсят пустинята за други пещери. Фактът, че е намерена нова пещера означава, че това, което се знае за произхода на някои фрагменти от свитъци, може да е непълно или неточно - възможно е някои от тях да не са от известните пещери.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.