Откритo e най-старото и най-голямо церемониално съоръжение на маите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2020 в 18:51 11346 0

3D изображение на сайта на Aguada Fenix на базата на лидар. Кредит: Takeshi Inomata

Най-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите, открита някога, е гигантска изкуствена платформа с дължина 1,4 километра, използвана преди повече от 1000 години за астрономически наблюдения.

Неизвестният досега обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолозите в мексиканския регион Табаско, недалеч от река Усумацинта, използвайки въздушно проучване с LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характеристики на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори.

Агуада Феникс е построен около 1000 г. пр. н. е., векове преди маите да започнат да строят своите известни стъпаловидни пирамиди. Нейната конструкция предполага, че ранните общества на маите са били доста егалитарни и не са имали мощна управляваща класа.

Цивилизацията на маите процъфтява в Америките преди европейската колонизация. Маите са изградили огромни градове и имали усъвършенствани познания в астрономията, но тяхната цивилизация се разпаднала около 800 г. сл. н.е.

Проучването на екипа с LiDAR, публикувано в списание Nature вчера, показва, че монументалната структура се състои от изкуствена платформа с височина 15 метра, с размери 1413 метра дължина в направление север - юг и малко под 400 метра на ширина в направление изток - запад, заобиколен от най-малко девет канала, простиращи се от платформата. Съдейки по правите ъгли и линии на структурата, изследователите твърдят, че несъмнено това съоръжение е създадено от хора, а не от естествени геоложки процеси.

„По отношение на обема си, това е най-голямата сграда в цялата предиспанска история на района. Обемът му - 3,8 милиона кубически метра - е по-голям от голямата пирамида в Гиза, Египет, която е от 2,6 милиона кубически метра“, заявява пред IFLScience Такеши Иномата (Takeshi Inomata), водещ автор и професор в Школата по антропология на Университета на Аризона.

Въздушен изглед на Aguada Fénix: Улици и басейни отпред и Главното плато отзад. Кредит: Takeshi Inomata

Според радиовъглеродната датировка на почти 70 проби от района структурата е на възраст около 3000 години, може би построена между 1000 пр.н.е. и 800 г. пр.н.е., което я прави най-старото монументално съоръжение, открито в района на маите досега. 

Но защо древните хора биха се впуснали в такъв амбициозен строителен проект? Подобно на други големи плата в низините на цивилизацията на маите, се подозира, че е използван като платформа за астрономически цели, най-вероятно за наблюдение на изгрева по време на лятното и зимното слънцестоене. 

„Намерихме ритуално депозиране на нефритени брадви и други ценни предмети в центъра на платото“, продължава професор Иномата. "Ритуалът вероятно е включвал шествия по улиците и събиране на голям брой хора на правоъгълната площада. Това е било място за събиране на общността, което вероятно е мотивирало хората да я построят".

Разкопки в Агуада Феникс. Кредит: Takeshi Inomata

Изграждането на Агуада Феникс е било огромна задача. Екипът изчислява, че са били използвани между 3,2 и 4,3 милиона кубически метра земя, което изисква работа от 10 до 13 милиона човекодни. Няма доказателства обаче, че хората са били принуждавани да вършат работата. Според изследователите Агуада Феникс може да е построен от полуномади, привлечени от километри наоколо, които си сътрудничат и работят заедно. 

Като се има предвид, че Агуада Феникс е датирана от времето преди изграждането на повечето малки селища в низините на маите, откритието ще има голямо влияние върху представата за това, което се знае как ранните маи са преминали от мобилни ловци-събирачи към общество, водещо заседнал начин на живот на земеделци. Изследователите предполагат, че големите събирания на хора са изиграли роля в развитието на цивилизацията на маите. 

Преди археолозите смятаха, че масовите събирания и колосални паметници като този, могат да станат възможни само след развитието на заседнал живот в организирани селища. Това откритие обаче предполага, че е било обратното. Хората от цялата област може би са идвали тук за духовни или астрономически празници като тези, наблюдавани в Агуада Феникс, много преди появата на постоянни селища. 

Важното е също, че Агуада Феникс не показва никакви признаци на строга социална йерархия или някакви ясни показатели за социално неравенство като скулптури на личности с висок статус. Това предполага, че изграждането на този паметник е поръчано не от тираничен елит, а от хората. 

„Не е задължително да има добре организирана власт, за да се осъществи такъв вид мащабни проекти“, заяви проф. Иномата. „Хората могат да работят заедно, за да постигнат невероятни резултати.“

На мястото са намерени керамика и други артефакти. Кредит: Takeshi Inomata

Справка: Monumental architecture at Aguada Fénix and the rise of Maya civilization
Takeshi Inomata et al.,  Nature (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2343-4

Източник:

The Oldest And Largest Mayan Ceremonial Structure Ever Discovered Has Been Revealed, IFLScience

We've just found the largest and oldest Mayan monument yet, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !