Откриват коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни в София

Наука OFFNews Последна промяна на 14 декември 2016 в 11:33 6055 0

От 16 до 18 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 60 изложителя: фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 3 университета: Софийският „Св. Климент Охридски”, Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

За децата ще има „Коледна работилница”, като заниманията ще се провеждат на втория етаж в Експозиционната зала на музея на 17 и 18 декември (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа. Заниманията ще включват изработване на коледни картички и украса с художничката Марина Иванова и изработване на дребни бижута с камъни. 

Освен постоянната експозиция на музея, може да бъдат видени временните експозиция с част от новите постъления във фондовете от сезон 2015/2016 година, „Колекционери гостуват на музея - минерална Колекция Димитър Иванов”.,Временна експозиция, включваща част от дарението на Дарителски Фонд “13 века България” – скъпоценни, декоративни камъни и изделия от тях, „Ахати от България”, „150 години от рождението на акад. проф. д-р Георги Бончев” с гостуваща колекция от авторски минерали и скали от музея при СУ „Св. Климент Охридски”, „Георги Златарски – първият геолог на България”, изложба „105 години наука за почвите в България”, представена от института „Никола Пушкаров” – София, експозиция „Поезията на камъка” – експонирани са високо естетични природни образци, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.

Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !