Откриват рак на гърдата на жена след случайна снимка в атракцион (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 октомври 2019 в 11:46 8844 0

Кредит Camera Obscura & World of Illusions

Пътуване до туристическа атракция в Шотландия се оказва преломен момент в живота на жена, след като термална камера открива, че тя има рак на гърдата. 

Бал Джил (Bal Gill) на 41 г. разглежда снимките си от пътуването си до туристическата атракция Camera Obscura & World of Illusions в Единбург, когато забелязва по-топло петно върху едната си гърда.

След посещение при лекар, Джил е диагностицирана с ранен стадий на рак на гърдата, но експертите подчертават, че тя е имала късмет, защото термалните камери не са ефективен метод за откриване на болестта.

След претърпени две операции Джил пише до атракцията с благодарности, защото без тяхната топлинна камера е нямало да разбере за заболяването си. Въпреки, че това не е целта на камерата, посещението е променило живота й.

Джил може и да е имала късмет, но медицинските експерти не препоръчват употребата на подобни устройства за целите на диагностиката. 

Д-р Трейси Джилис (Dr. Tracey Gillies), медицински директор на Националната здравна служба на Лотиан, обяснява, че с екипът й използват дигитална мамография за откриване на рака на гърдата.

"Мамографите използват рентгенови лъчи с ниска енергия, за да създадат изображения, които след това се интерпретират от медицински специалисти", обяснява Джилис. "В миналото са правени опити с термални камери, за да се открива рак, но тази техника не се наложи като надеждна техника за скрининг."

Керълайн Рубин (Caroline Rubin), вицепрезидент по клинична радиология в Кралския колеж на радиолозите, съобщава, че няма научни доказателства, за да се приеме, че термалните камери са ефективен метод за откриване на рак на гърдата или други медицински показания. 

"Принципът, върху който лежи термографията е, че инфрачервените топлинни камери могат да бъдат използвани за откриване на промяна на температурата или кръвотока близо до повърхността на тялото", пояснява Рубин и допълва, че туморите генерират топлина, тъй като обикновено са добре кръвоснабдени, но могат да варират много по размер и местоположение. 

"Термографските устройства не са достатъчно чувствителни или специфични, за да бъдат надежден метод за откриване на рак на гърдата - в случая на Джилс това е щастливо откритие."

Рубин напомня, че всички жени трябва да си правят рутинни редовни мамографски прегледи.

От щатската Администрация по храните и лекарствата (FDA) също се обявяват срещу употребата на термалните камери като единствен диагностичен метод.

Някои жени са диагностицирани с рак на гърдата, след като забелязват симптоми, но много от болните не проявяват никакви симптоми. Експертите препоръчват профилкатични мамографии за жените на възраст над 40 години, а за тези под 40-годишна възраст се провеждат ехографски изследвания. 

Източник: CNN - Heat camera at tourist attraction spots woman's breast cancer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !